Hur viktiga är våra sinnen… på en skala?

Vi kan väl, i vår fantasi, stänga av de 5 klassiska sinnena (syn, smak, lukt, känsel och hörsel) ett i taget, så får vi se… hur viktiga de är.

Syn

Tänk dig att jag står framför dig och håller i en pizza. Vi börjar med att stänga av din syn. Nu ser du inte pizzan längre men du känner lukten.

Smak

Nu skär jag i pizzan. Du ser inte att jag gör det men du hör ljudet av kniven som skär ända ner i pizza-kartongen. Med gaffeln tar jag upp en bit pizza och för den upp mot din mun. Nu stänger vi av ditt smaksinne. Du hör vad jag säger och öppnar munnen och tar pizzabiten. Men du kommer absolut inte att känna någon smak. Smaksinnet är ju avstängt, men du känner fortfarande lukten.

Lukt

Ta nu ett djupt andetag. Andas in genom näsan och känn för sista gången doften av pizzan, för nu stänger vi också av ditt luktsinne. Nu skulle jag kunna ge dig ngt som du inte alls tycker om. Ett livsmedel som du inte alls gillar eller ngt annat ngt riktigt läskigt/äckligt. Använd din fantasi. Vad stoppar jag in i din mun? Utan smak och lukt har du liten chans att veta vad du tuggar i dig. Förvisso, om jag stoppar i dig grus så kommer ditt känselsinne, som fortfarande är på, att reagera. Insidan av munnen och tänderna kommer att känna av sten-knastret.

Nu har vi stängt av syn, smak och lukt.

Känsel

Jag tar nu hela pizzakarongen och för den upp mot ditt ansikte. Jag håller den nära. Det enda som du känner nu är värmen från pizzan; inget annat. Men nu stänger vi också av ditt känselsinne. Utan känselsinnet kan du varken känna: beröring, tryck, temperatur eller smärta. Nu skulle jag kunna göra illa din kropp. Använd din fantasi, vad gör jag? Du har ju ingen känsel och kommer ändå inte att känna något.

Hörsel

Nu har du bara ett sinne kvar, hörselsinnet. Du hör vad jag säger. Alla dina andra sinnen har vi stängt av. Nu stänger vi av det sista sinnet; hörseln. Hej då hjärnan!

Nu är hjärnan, ensam kvar där inne. Instängd i huve. Inga sinnen som ger signaler/berättar hur omvärlden ter sig. Hjärnan är nu ganska hjälplös, noll inkommande information.

Konsensus: våra sinnen har varit och är viktiga för vår överlevnad.

  • Vårt öga ser något men ögat vet egentligen inte vad det är; vad det betyder. Det är vår hjärna som sätter ihop all inkommande information från våra sinnen till en helhetsbild av omvärlden. Det är först då vet vi vad som händer omkring oss och vi kan orientera oss.
  • Alla människor har inte alla de 5 klassiska sinnena: syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Några människor har ingen känsel. De kan bryta benet, ta med handen på en varm spisplatta utan att känna något. Det är ett jobbigt handikapp.

1 kommentar på “Hur viktiga är våra sinnen… på en skala?”

  1. Efter all den information om våra sinnen blev jag nu sugen på en pizza. Du gör så intressanta inlägg! Tack, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *