I ditt ansikte finns/bor, Troligtvis, det här lilla djuret

Demodex folliculorum har inget svenskt namn, vi får hålla tillgodo med det latinska. Demodex folliculorum är ett kvalster, alltså ett djur. Kvalster tillhör gruppen spindlar. Demodex folliculorum lever på människans hud i porer och hårsäckar. De är särskilt vanliga på kinder, näsa, pannan, ögonlock och öron. Ibland även på bröst och skinkor. I princip all vuxna har kvalstret på sin hud men saknas hos nyfödda. Föräldrarna för över Demodex folliculorum till bäbisen i den nära kontakten. Demodex brevis är en annan art i släktet. Den finns också på människan. De båda arterna finns också på andra däggdjur. Släktet Demodex innehåller 65 arter.

Demodex folliculorum är anpassad för att bo nere i en hårsäck. De är endast 0,3 − 0,4 mm lång och har 8 korta ben. Den liknar en mask. Demodex folliculorum har ingen proffsig mag-tarm-kanal. Den är tillbakabildad och primitiv. Demodex folliculorum har inget anus. Det behöver den inte ha. Hela livscykel (alla förändringar som organismen genomgår från födelse till död) tar endast 14–16 dagar! Vad ska man med ett anus till då?

Vuxna individer parar sig högt upp i en hårsäck. Det hjärtformade äggen placeras däremot långt ner i hårsäcken. När ägget kläckts tar det 7 dagar för larven att bli vuxen. De vuxna individerna lever i 4–6 dagar.

I hårsäcken har Demodex folliculorum huvudet neråt/inåt och ”den bakre delen” uppåt/utåt. Ofta sticker ”den bakre delen” upp, ut ur hårsäcken en liten bit. En infekterad hårsäck innehåller vanligtvis 2–6 individer. Ett mycket större antal kan förekomma.

Man kan inte beskylla Demodex folliculorum för att vara snabb, de hinner förflytta sig ungefär 1 cm per timme. Förflyttningarna sker på natten.

Sjukdomarna Ögonlocksinflammation och Rosacea, kanske, orsakas av Demodex folliculorum. Forskarna vet inte riktigt hur det ligger till.

4 kommentarer på “I ditt ansikte finns/bor, Troligtvis, det här lilla djuret”

 1. Ja, jag vet att vi har olika djur på vår kropp, men jag tycker inte att det är särskilt trevligt. Vad gör de för nytta för min kropp? Ingen alls? Jag såg ett TV program som handlade just om dessa olika varelser som finns på våra kroppar. Mycket otrevligt!

  1. Visst är det mkt otrevligt kära mor. Men vi kan inte, åtminstone inte ännu, styra över evolutionen. Det som sker… det sker.
   Kram lilla mamsen!

  1. Ja det tror jag säkert. Rengöring och Bastubad som du nämner gör nog så att antalet Demodex folliculorum minskar.

   Men jag tror inte att man alltid VILL minska på antalet Demodex folliculorum.

   Vi människor lever i symbios (= att leva tillsammans) med andra djur, många bakterier och svampar. Symbios har visat sig vara viktigt för oss människor. Symbios är ett vinnande koncept för många organismer på vårt klot.

   Har du inga besvär, fortsätt ditt liv som tidigare. Demodex folliculorum är oftast harmlös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *