Liljekonvaljens gifter har negativ inverkan på hjärtrytmen

Liljekonvalj Convallaria majalis tillhörfamiljen sparrisväxter. På engelska heter liljekonvalj, Lily of the valley. Liljekonvalj är en perenn växt (flerårig). Roten (jordstam = rhizom) sprider sig i alla riktningar och om förutsättningar finns så kan den bilda stora bestånd. Bladen växer upp direkt från roten (jordstam = rhizom). Blommorna är väldoftande, rent vita, ibland rosa och kommer i maj-juni. På varje blomstängel sitter det 5−15 blommor. Frukten är ett runt rödorange bär. Liljekonvalj är självsteril vilket betyder att den inte kan ”para” (befrukta) sig, själv.

Liljekonvalj är inhemsk för Sveriges, övriga Europa, västra och östra Asien och Kaukasus. Den är inte rödlistad (skyddad/fredad med internationella bedömning av utdöenderisk) i Sverige men däremot fridlyst på Öland i Kalmar län, i Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län. När en art är fridlyst så innebär det att en inte får gräva upp växten, ej heller plocka och sälja den.

Hela växten är mycket giftig. Ungefär 38 olika ämnen som påverkar hjärtat negativt har hittats i liljekonvalj. Om en ätit liljekonvalj så är mängden avgörande för utgången. Symtomen vid ett litet intag av är diarré och kräkningar. Symtomen för ett större intag är ändrad hjärtrytm. Det är inte bra. Och symtomen för ett stort intag är döden. Stort intag för ett barn är 5 bär!!! Känsliga personer kan få allergiska symtom av blomdoften. Att dricka blomvattnet dock, som liljekonvaljer stått i, är ofarligt.

För några fjärilslarver och en skalbagge är också liljekonvalj ofarligt. De har växten som sin föda och påverkas inte av de giftiga (toxiska) ämnen som finns i liljekonvalj.

  • Av liljekonvaljblommorna gjorde man förr ett nyspulver som var bra/verksam mot snuva och fluss (= katarr).
  • Liljekonvalj är Finlands nationalblomma och Gästriklands landskapsblomma.
  • Liljekonvalj har ett kommersiellt intresse. Genom att köldbehandla liljekonvalj på hösten så är det möjligt att få dem att blomma till jul. De säljs då i handeln som ”iskonvaljer”.
  • Liljekonvalj har också förädlats. Convalaria majalis ”Albostriata” har vita längsgående sträck på bladen. Några arter är framtagna för att vara stor/hög. Convalaria majalis ”Flore Pleno” har fyllda blommor. Convalaria majalis ”Rosea” har rosa blommor.
  • Liljekonvalj var parfymkillen Christian Diors favoritblomma. 1956 skapades parfymen ”Diorissimo” som efterliknar doften av liljekonvalj. Parfymen anses vara en klassiker.
  • På skivan Sheer Heart Attack hade Queen en låt som hette Lily of the Valley.

2 kommentarer på “Liljekonvaljens gifter har negativ inverkan på hjärtrytmen”

  1. Mycket intressant läsning om liljekonvaljen. Att den är Gästriklands landskapsblomma visste jag, men nu vet jag också att den är Finlands nationalblomma.
    Tack Håkan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *