Tungbitaren är/blir fiskens tunga!

Tungbitaren Cymothoa exigua tillhör Ordningen Gråsuggur och Tånglöss, (Isopoda). Tungbitaren är ett kräftdjur som har munnen i en fisk som sitt Habitat (= Hem, bostad). Tungbitaren är en FiskParasit som är 3−4 cm lång.

Stor eller liten avgör kön

När en Tungbitare är liten och klen så är det en hanne. När Tungbitaren blir äldre, stor, tjock och fet så ändrar den kön och blir en kvinna, en hona! Att tillverka små spermier är energimässigt billigt. Att tillverka stora energirika ägg är dyrt. Storleken och mängden energi avgör alltså kön. I havet är det ganska vanligt att arter byter kön (stor = hona; liten = hanne).

En Tungbitares liv

Tungbitaren börjar sitt liv med att fritt simma omkring i ett tropiskt hav. Efter en tid börjar den lilla Tungbitaren söka efter en lämplig fisk att parasitera på. När den funnit sin värd så tar den sig in i fisken via mun eller gälar. Väl inne i munnen klamrar sig Tungbitaren fast långt bak på fiskens tunga. Tungbitaren börjar därefter suga blod från en av fiskens artärer. Det här medför att blodtillförseln i tungan minskar, vilket leder till att tungan sakta tynar bort. Det som därefter händer är lite märkligt; Tungbitaren kryper fram och är/blir fiskens Tunga! Det här är enda fallet, mig veterligen, där en parasit övertar och är/blir ett av värdens organ!

Fisken verkar OK och Utbredning

Det verkar som att fisken mår, förhållandevis, bra och fortsätter att äta och leva ett någorlunda normalt fisk-liv. Om det är många Tungbitare som parasiterar på fisken så kan den påverkas negativt. Tungbitaren finns i tropiska vatten från Kalifornien till Ecuador. Något exemplar har också hittats i Europa.

Habitat

Ett habitat är en plats. Storleken på habitatet är olika för olika arter. Ett stort djur behöver en större habitat och ett mindre djur behöver mindre. Exempel på habitat är: Murket trä, inte murket trä, en sjö, en myr eller jorden.

2 kommentarer på “Tungbitaren är/blir fiskens tunga!”

  1. Tungbitaren tycks för mig vara en otrevlig varelse, men intressant att du skriver om den. Vad otäckt för fiskar som råkar ut för den, men naturen är outgrundlig ibland. Tack för den informationen trots att den är obehaglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *