Så här får du en fungerande varmkompost

I en varmkompost så är det, i huvudsak, svampar och bakterier som bryter ner det organiska materialet. I en kallkompost är det, i huvudsak, daggmaskar och insekter.

I) Lägg i både matrester och spån

I princip allt som kommer från köket kan läggas i en varmkompost t.ex. matrester, kaffesump och filter. Utöver matrester så måste en också lägga i såg- eller hyvelspån. Matreter har en hög halt av kväve och spån har en hög halt av kol.

Anledningen till att både matrester och spån måste tillföras beror på att svampar och bakterier kräver/behöver en blandning för att kunna hålla en hög nedbrytningshastighet. Matrester har en hög halt av kväve (N) och spån har en hög halt av kol (C). Man brukar prata om att kol-kväve-talet (eller, kol-kväve-kvoten) ska vara i rätt proportioner. Om komposten börjar lukta illa så är det för lite spån, ös på med mer. Om komposten ser ut att vara fullproppa med spå. Vänta med spån en tid och fyll på med matrester istället.

II) Syre behövs, rör om

En god syretillgång är också viktigt. Mikroorganismerna i komposten kan bryta ner matresterna med eller utan syre. Om det sker utan syre så kommer komposten att lukta j*****t illa. Finns det syre så kommer komposten att lukta gott. Ett enkelt sätt att förse mikroorganismerna med syre är att röra om i komposten. Ta därför för vana att varje gång matrester eller spån läggs i varmkomposten; rör om! Köp en spade med ett litet och spetsigt blad, så går det lätt att röra om.

III) Lagom fuktighet

Lagom fuktig är också viktigt för att mikroorganismerna ska kunna hålla en hög nedbrytningshastighet. Materialet i komposten ska kännas som en urkramad disktrasa.

Syre har ett begränsat tillträde i en för blöt kompost. I luften finns det ungefär 30 gånger mer syre än i vatten. Det betyder att syre är en bristvara för vattenlevande djur. Så om det är för blött, fyll på med spån. I en för torr kompost så går mikroorganismerna in i ett vilstadium och nedbrytningshastigheten minskar avsevärt eller stannar av helt. Mikroorganismer, precis som alla andra organismer på jorden, kräver vatten för att hålla igång och för sin överlevnad. Fyll på med matrester om det är för torrt, aldrig vatten.

Till sist

  1. Ha en burk med lock under diskbänken där du kan lägga dina matrester. Och för att undvika dålig lukt, töm burken varje eller varannan dag
  2. Töm varmkomposten en gång om året

Det är JätteEnkelt att ha och sköta en varmkompost.

Lycka till!

2 kommentarer på “Så här får du en fungerande varmkompost”

  1. Bra och illustrativ information för den person som vill sköta om en kompost,varm eller kall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *