Dagbok

2020-04-21 tisdag

Antalet Rödlistade arter i Sverige ökar

Rödlistan är en rapport som kommer ut med jämna mellanrum. Den senaste rapporten kom ut nu i April 2020. Rödlistan berättar vilka organismer (Växter, Djur och Svampar) som är hotade för sin Överlevnad. Några är så hotade att de är på väg att Utrotas i Sverige. Förra gången Rödlistan kom ut var 2015. Sedan dess så har antalet hotade arter ökat med 11 %.

Anledningen till ökningen beror på vårt beteende och sätt att leva. Vi människor tar, bl.a., mer och mer yta i anspråk. Mindre och mindre finns kvar åt andra organismer. Åsså gör vi en massa andra sunkiga grejer som hotar andra organismer men gynnar oss.

https://www.artdatabanken.se/publikationer/bestall-publikationer/bestall-rodlista-2020/

2019-11-03 söndag

Min blogg har uppmärksammas med en kort notis i senaste numret av Naturvetaren (Nummer 5, 2019). Det var roligt tyckte jag, det blev jag glad för.

2019-10-28 måndag

Botaniska strövtåg upphör.

https://www.alpresor.se/vandringsresor/bad-gastein/botaniska-strovtag/

2019-06-29 lördag

Idag ska vi åka hem till Sverige med de andra gästerna. Det är vemodigt men nu måste vi säga farväl till andra veckans gäster på de Botaniska strövtåg, hotell Salzburger Hof och byn Bad Gastein i österrikiska alperna. Vi hoppas att vi kommer tillbaks nästa år.

På fredagskvällen vid middagen kommer två systrar fram och ger mig en filthatt. Den ska jag ha på mig nästa år då jag guidar på Botaniska strövtåg. Den kommer och passa bra på dig säger de och jag får en varsin kram av dem. Och därmed är veckan slut.

2019-06-28 fredag

Nu är det sista dagen för våra Botaniska strövtåg. Idag så ska vi, för sista gången, det här året, gå på Höhenweg till Bad Hofgastein.

Några av blommorna vi ser är Mörkt kungsljus och Stinksyska. Jag visar också gästerna den mycket sällsynta växten Berggamander och den söta Gullbräckan (bilder saknas). Berggamander finns absolut inte i Sverige och här i alperna är den också mycket sällsynt.

2019-06-27 torsdag

Stubnerkogel, vårt byberg ska vi upp på idag. Det är så kul för på toppstationens restaurang kallar en ur personalen mig för ”Professor”. Hon vet att det är jag som visar, gästerna från Salzburger Hof, blommor. Dessutom så är min öl gratis. Det är kul. Hon säger alltid:

– It is free for the professor.

De här två veckorna får jag verkligen känna mig speciell och viktig.

Idag visar jag Svarthö, Prickbräcka, Fjällglim, Nätvide och den mytomspunna Edelweiss. Prickbräcka är skitsnygg. Den är aldrig funnen i Sverige. Första veckan kunde jag inte hitta Edelweiss men den här veckans gäster får se den 3 meter ner på en klippavsatts.

2019-06-26 onsdag

Onsdag, idag är det vår lediga dag. Vi gör verkligen inte många knop. Det som händer är att vi på morgonen går ner och äter frukost och sedan vid lunchtid går vi ner till nya centrum och äter lunch, det är allt.

Frukost på Hotell Salzburger Hof

2019-06-25 tisdag

På eftermiddagen har jag mitt svampföredrag igen. Den här gången kommer det drygt 20 stycken och lyssnar.

Här berättar jag om svamparnas släktskap.

Idag tar vi liften upp på Schlossalm.

Majviva och Kabbleka gör dagen underbar.

2019-06-24 måndag

Vid Bahnhof träffas vi för att samla ihop oss och därefter ta en kort färd med buss upp till Nassfeld. Igår gick det sådär att hålla ihop gruppen. Vi spred ut oss i en lång rad i smågrupper. Det är svårt för att inte säga omöjligt att hålla ihop 33 personer. Jag försökte även idag, men det var svårt.

Vi ser bl.a. Lappvedel, orkidéerna Jungfru Marie nycklar och Vityxne. Och den fantastiskt vackra Alpsporren. Det är en av mina favoriter.

2019-06-23 söndag

Det nya gänget för Botaniska strövtåg är 33 stycken. Det är en stor grupp, en alldeles för stor grupp. Max 20 personer anser jag för exkursioner i fält. Vi går Elisabeth Promenaden som i förra veckan.

Några av växterna vi ser är Kåltistel, Esparsett och Spindelört.

2019-06-22 lördag

Nästa veckas gäster kommer ner med samma flygplan som gruppen från den gångna veckan ska åka hem med. För oss betyder det en ledig dag. Vi har bestämt att vi ska cykla till Dorfgastein som ligger 2,5 mil norrut. Vi ska hyra elcyklar. Jag vet vart det finns ett bra kondis i Dorfgastein, dit ska vi cykla.

Tack Botaniska strövtågsgruppen för den här veckan. Ni har varit underbara!

2019-06-21 fredag

Veckan och gruppens sista vandring går utefter Höenweg. Den leder mellan Bad Gastein och Bad Hofgastein. Vi går på den östra sidan av dalen en liten bit upp på berget Gamskarkogel:s sluttning. Varje dag under veckan har vi stannat på någon hütte (restaurang/matställe) och ätit lunch. Idag är jag glad för jag vet vad vi får. Det blir mitt favoritkäk, Kasnocken. Jättegott!

Vi ser Skäggklocka, Luddhårig fetknopp och Perukklint. Ingen av dem finns i Sverige, man måste komma ner till alperna för att se dem. Vi hittar också Tulkört.

2019-06-20 torsdag

Efter morgonbestyr och frukost samlas gruppen för Botaniska strövtåg uppe vid Bahnhof (tågstationen). Därifrån tar vi bussen till Bad Hofgastein. Vi tar därefter liften upp på berget Schlossalm till toppstationen som ligger i alpin miljö. Här uppe vandrar vi sedan runt och kollar på blommor.

Några av växterna vi finner är Fjällsippa. Namnet bedrar, för det är ingen sippa (familjen Ranunkelväxter) den tillhör familjen Rosväxter. Bladen liknar ekblad fast de är mycket mindre, de är pytttesmå. Bergsmörblommans kronblad sitter spiralställda. Det är skitsnygga. Vi finner också Aklejruta och Krypljung.

2019-06-19 onsdag

Idag onsdag har jag, min fru och gästerna från Botaniska strövtåg en ledig dag. Många av gästerna åker till Venedig. Min fru och jag har bestämt oss för att promenera till grannbyn Bad Hofgastein och äta en lunch. Det är ungefär en mil att gå. Vi följer floden Ache.

Middagen äter vi, igen, senare på kvällen på vårt hotell Salzburger Hof. Det är alltid en 5-rätters. Man börjar med en Starter, den tar man själv på ett buffébord. Utbudet är stort. Därefter serverar kyparen en liten soppa. Sopporna är alltid goda. Sedan kommer huvudrätten in. På morgonen vid frukost får en sätta en markering i menyn vad en önskar äta senare på kvällen: kött, fisk eller vegetariskt. Efter huvudrätten kommer kyparen in med efterrätten och sist får en själv gå och hämta en ostbricka.

2019-06-18 tisdag

På eftermiddagen så håller jag mitt föredrag om svamp i salen, Auditoriet. Tretton människor kommer och lyssnar.

Idag tar vi liften upp på byberget (husberget) Stubnerkogel. Alla byar har sitt eget byberg. Vi åker till mittstationen och går därifrån upp till toppen. En stigning på 461 meter. Jag tycker nog att det här är den mest ansträngande dagen.

Vi ser den helt underbart lilla gulliga växten Liten Alpklocka. Den är det lätt att bli förälskad i. Precis när snön har smält från en alpsluttning så växer Liten Alpklocka upp med sin ljusrosa blomma. Den ser ut som en lampskärm från 1950-talet. Vi såg också Alpsippa och Dvärgviva med sina galna kronblad.

2019-06-17 måndag

Det är 12 gäster som är anmälda och följer med på de Botaniska strövtågen den här veckan. Idag åker vi med buss till Nassfeld.

Vi ser många fina växter: Fjällviol, Fölfot, Fjällgröe och två Gentianor, Alp- och Vårgentiana. Fölfot och Gentianorna finns inte i Sverige. Fölfot heter fölfot för bladen har formen av en fot (hov) från ett föl. Bladen är pyttesmå. Fjällgröe är rolig för den sprider inte sina frön direkt. Istället låter moderplantan fröna få sitta kvar och växa till sig; till små miniatyr”vuxna” med stjälk, blad och rötter. Det är helt enkelt nya plantor som växer fram i toppen på moderplantan. Den här sättet att föröka sig kallas för vivipar och ger avkomman en bra start i livet. Gentianor är ofta vackert blå.

2019-06-16 söndag

På eftermiddagen går vi längs Elisabeth Promenaden till grannbyn Böckstein som ligger strax söder om Bad Gastein. Elisabeth var kejsarinna av Österrike (1867-1898) och kallades även för Sissi. Hon sades, då på den tiden, vara en av världens snyggaste kvinnor. Folk från hela världen kom för att titta på henne.

Några blommor vi ser, på våra Botaniska strövtåg, är Blårapunkel och Brunnäva. Jag tror inte att de finns i Sverige, jag är inte säker. Vi ser också Gråbinka och Backtimjan.

2019-06-15 lördag

Efter en kort flygtur från Arlanda till Salzburg (ca 2 tim) och en kort bussresa (1 tim och 20 min) sedan är vi framme vid lyxhotellet Salzburger Hof i Bad Gastein.

Det är skillnad på hotell och hotell. Här känner vi oss hemma, här kommer vi att trivas.

2019-06-14 fredag

Nu börjar resan från Linköping till Bad Gastein i Österrikiska alperna. Flyget går tidigt på lördagsmorgon så vi åker upp på fredagskväll och sover på hotell en natt.

Hotellet är bara OK, inte mer.

På lördag 15/6 åker jag och min fru till Österrikiska alperna. Jag ska vara botanisk guide på ”Botaniska strövtåg”. https://www.alpresor.se/vandringsresor/bad-gastein/botaniska-strovtag/

Vi sover på Salzburger Hof. Det är ett gammalt anrikt hotell.

Bildresultat för Salzburger Hof.

På torsdag 20/6, i nästa vecka ska jag ha mitt föredrag om Svamp. Det här ska bli kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *