Bofink, människan och några otäcka sjukdomar

Bofink Fringilla coelebs väger 20 gram, är 14–16 cm lång och har ett vingspann på 25–29 cm. Hannen och honans färger är olika. Hannens huvud är gråblått och kinderna är rödbruna. Näbben är kort och tjock. Den är bra att ha när Bofinken ska äta bär, insekter och frön. Totalt på jorden så finns det ungefär 530–770 miljoner individer och i Sverige ungefär 5 miljoner.

På våren sjunger hannen för att locka till sig en hona och för att berätta för andra hannar att den här delen av skogen har jag paxat. Så här låter hannes sång.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2592944

Precis som människor så har Bofinken dialekter. Gotländska Bofinkar sjunger inte precis likadant som en Östgöte eller Stockholmare. Etologen (Etologi = läran om Djurs Beteenden) William Thorpe från Storbritannien har forskat på Bofink. Han har visat att om inte Bofinken får höra sin pappas sång när han är liten så kommer han aldrig att lära sig sjunga riktigt bra.

Hannen och honan hinner oftast med att föda upp 2 kullar per säsong. Den första kullen kommer tidigt på våren, strax efter lövsprickningen och den andra vid midsommar. Vid varje kull lägger honan 3–6 ägg. Båda föräldrarna matar ungarna med insekter och larver. Gök är inte bo-parasit på Bofink.

Förr var det OK att ha Bofink som burfågel, det är det inte nu för tiden i Sverige, nu är det förbjudet. I några Europeiska länder är det fortfarande tillåtet och populärt. En Bofink som hölls i fångenskap i Schweiz blev 15,5 år. Det är ett rekord. Normalt så lever en Bofink i endast 3 år.

Bofink har två otäcka, iögonfallande sjukdomar. Den ena sjukdomen är Gulknopp som Bofinken får av parasiten Trichomonas gallinae (svenskt namn saknas). Trichomonas gallinae är en encellig flagellat (= ett Djur) som ger skador i övre matsmältningskanalen i t.ex. munnen. Bofinken får svårt att äta eftersom svulster blockerar matsmältningskanalen. Ofta så dör Bofinken av svält. Andra fågelarter drabbas också.

Bofinken kan också få parasiterande Virus. Ett ganska ovanligt Virus som går på Bofink är Papillomvirus. Viruset gör så att Bofinkens fötter och ben får godartade hudtumörer.

Människan kan också få Papillomvirus. Det kallas då för Humant PapillomVirus (HPV). Det finns många olika typer av HPV. Vanliga symptom är vårtor på händer och fötter.

Extremt sällsynt så kan Humant PapillomVirus ge sjukdomen, Treeman syndrome. Med kirurgiska ingrepp så kan sjukdomen lindras.

2 kommentarer på “Bofink, människan och några otäcka sjukdomar”

  1. Jag blir så glad på våren när jag både kan se och höra Bofinken!
    ”Bofinken Knut”.
    Att fågeln kan råka ut för en så otäck virus sjukdom som leder till svält och till
    sist död är en svår och plågsam död.
    Att människan kan få samma åkomma är intressant och det berör verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *