Har ni sett Hasselns blomma?

Hassel, Corylus avellana blommar i mars-april eller tidigare innan något annat i naturen hunnit komma igång. Hasselns blad är mjuka med en symmetrisk anslutning mot bladskaftet. På bladskaftet finns det röda glandelhår.

Många växter har blommor som har ståndare (hanliga delar) och pistill (honliga delar) i samma blomma. Så är t.ex. Liljans, Lilium spp. blommor uppbyggd. Pistill sitter i mitten och ståndarna runt omkring.

Så ser inte Hasselns blommor ut. De bildar istället två typer av blommor. Hanblommorna har bara ståndare och de sitter många i ett långt hanhänge (= många blommor på en tråd). De har säkert de flesta sett. Ståndarna i hanblommorna producerar pollen.

Men troligtvis så har alla inte har sett honblommorna. De är väldigt små, ca 3-5 mm lång och liknar en liten ananas. Honblommorna innehåller ett ägg och de kommer senare på hösten att bli en frukt som kallas för nöt. Nöten, hasselnöten är ett ensamt näringsrikt frö med en mycket hård vägg för att skydda fröet. Hassel pollineras av vinden.

Hassel kräver en näringsrik jord. Hassel förbättrar jordkvaliteten. När löven multnar så bildas en lätt och fin svart mylla.

Ibland kan hasseln bli ett litet träd, men för det mesta förgrenar den sig vid marken till en yvig buske. Hasseln invandrar, söder ifrån, till Sverige för 9000 år sedan.

2 kommentarer på “Har ni sett Hasselns blomma?”

  1. Jag ska gå ut i skogen för att se Hasselns honblommor som jag tidigare inte lagt märke till.
    Bra illustrerat Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *