Murgröna blommar på hösten

Murgröna Hedera helix har sin utbredning i, ± (± = mer eller mindre), hela Europa. Växten är städsegrön, den betyder att Murgröna är grön året om. Något som är lite lustigt med Murgröna är att den har Dimorfa blad. Di betyder två och Morf betyder Utseende/Form. Bladen har alltså två Utseenden. Det ena Utseendet, och även det vanligaste, är ett handflikiga blad med 3-5 flikar. Det andra Utseendet är spetsigt ovalt. De ovala bladen sitter på alla skott/grenar/kvistar som ska blomma; alla blombärande skott.

Murgröna väntar i ungefär 10 år innan den börjar blomma. Blommorna är fula och gulgrön. Blomningen är på hösten, i september – oktober. Frukten är ett blåsvart bär som mognar tidigt nästkommande vår. Hela växten är giftig.

Murgrönan kan klättrar, 25-30 meter upp på det mesta t.ex. träd och husväggar med hjälp av häftrötter. Parasiten Murgrönssnyltrot Orobanche hederae parasiterar på Släktet Murgrönor (Hedera sp.). Murgrönssnyltrot kan inte själv fotosyntetisera utan stjäl/snyltar fotosyntesprodukter från Murgrönans rotsystem. Murgrönssnyltrot är brun till färgen.

4 kommentarer på “Murgröna blommar på hösten”

  1. Att Murgrönan har olika blad har jag aldrig tänkt på. Blommorna är dekorativt gula, de omogna frukterna är vackert rostfärgade och de mogna frukterna har en vacker blå färg som påminner lite om blåbär. Murgrönssnyltrot har jag aldrig sett. Den ser ju trevlig ut trots att den snyltar på Murgrönan.

  2. Hej Håkan! Vad kul att läsa om murgrönan. Jag har tidigare fascinerats av de olika bladen och lagt märke till blomningen denna höst. Min mamma ville inte tro mig när jag sa att det var murgrönans blomskott, men nu ska jag visa henne vad du har skrivit.
    /Jenny på SMHI

    1. Hoppas min text kan övertyga henne.
      Häsla så gott till mina före detta kollegor på SIV (SMHI).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *