Skelört kan inte bota skelande ögon/barn, det trodde man förr

Skelört, Chelidonium majus tillhör familjen Vallmoväxter (Papaveraceae är det vetenskapliga namnet för familjen och det uttalas [papaveráse]. Betoningen ligger på sista a:et). Den växer naturligt i ± (= mer eller mindre; förkortning som används inom Biologi/Botanik) hela Europa. Vi människor har spridit den till Nordamerika där den på sina ställen är ett problem.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-1.png

Skelört är en flerårig växt som blir ungefär 30–80 cm hög. Stjälken och bladskaften är ullhåriga. Stjälken är ihålig. När man bryter av stjälken så kommer det fram en brandgul – gul mjölksaft. Bladen är rent grön på ovansidan och blågrön på undersidan. De nedersta bladen är grön året om. Det betyder att Skelört kan komma igång och fotosyntetisera tidigt på våran om vädret tillåter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-2.png

Blommorna sitter i en fåblommig, flocklik blomställning (= en blomställning berättar hur blommorna är arrangerade på stjälken). Blommorna har 4 gula kronblad och 2 foderblad. Foderbladen sitter inte kvar så länge i blomman, de brukar lossna ganska omgående. Fyllda blommor (= blomman har många kronblad och fyller hela blomman) förekommer naturligt.

Skelört blommar, ungefär, samtidigt som när Svalorna kommer tillbaks från sina vintervistelser.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-3.png

Frukten är smal, 2–5 cm lång och den kallas för skida. Skidan öppnar sig nedifrån och upp. Inuti frukten finns små bruna fröna. På fröna sitter ett Elaiosom, det är en fettrikt klump i ena ändan. Fröna sprids av myror (= Myrmekokori). Myrorna bär hem Fröet/Maten/Fettrika Klumpen till boet. Där äter de upp fettet men låter bli fröet och sprider på så sätt Skelört. Skelört blommar från maj – augusti. Den växer gärna där det är lite skuggigt och där marken är kväverik.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-4.png

Hela växten är giftig. Den innehåller flera olika alkaloider. Bland annat det ”svagt” giftiga ämnet Chelidonin och det ”mycket” giftiga ämnet Chelerytrin.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-5-2.png

Trots att Skelört är giftig så har vi människor tillskrivit den många användningsområden. Ibland så har det haft önskad effekt, ibland inte!

Ibland inte!

  1. Det ansågs att skelört kunde bota skelögda. Därav namnet Skelört! Vuxna, föräldrar, kvacksalvare och läkare, droppade den brandgula – gul mjölksaften i ögat på sina skelande barn. Det måste ha svidit något så in i h*****e. Skelört kan inte bota skelande barn! Troligtvis så blundade det skelande barnet för att slippa få ytterligare en behandling. Och kanske trodde föräldrarna att under det stängda ögonen så var skelandet borta!

Ibland och Forskning

  1. Förr i tiden så tuggade man på roten för att ge lindring vid tandvärk. Kanske funkar, kanske inte?!
  2. Förr, men även idag, så används mjölksaften mot vårtor på händer och fötter. Bryt av en stjälk och dutta på den brandgula mjölksaften på vårtan. Kanske funkar, kanske inte?!
  3. Forskning, däremot, har visat att behandling med Skelört mot migrän har en viss lindrande effekt.

Effekt av Överdosering

  1. Om man överdoserar så kan man bli torr i munnen, få diarré, bli illamående och kräkas.
  2. Om man överdoserar kraftigt så får man mag- och tarmkramper, får yrsel och ens medvetande rubbas.

Skelörtens verksamma ämnen finns att köpa på hälsokostaffär. Där sägs den också bota Gulsot, Vårtor, Liktornar, Ringorm, Aptitlöshet, Illamående och Kräkningar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är skelc3b6rt-6.png
  • Dokument
  • Block

Inga block valda.Öppna publiceringspanel

  • Dokument

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *