Svampar som fångar, dödar och äter djur

Svampar kan delas upp i 5 stora grupper: gisselsvampar, kopplingssvampar, arbuskulära mykorrhizasvampar, sporsäcksvampar och basidsvampar. I gruppen sporsäcksvampar finns det ett gäng lustiga svampar. De fångar, dödar och äter djur.

Djuren som fångas, dödas och äts upp tillhör gruppen rundmaskar/nematoder. De är för det mesta mkt små. En rundmask parasiterar på oss människor t.ex. springmask, spolmask och trikiner.

Svamparna i den här gruppen som käkar nematoder kallas för nematofaga svampar (fag = äta). Det finns ungefär 160 arter nematofaga svampar spridd över hela vår planet. Några arter finns i Sverige.

De nematofaga svampar fångar nematoderna på lite olika sätt. Ett sätt är att snara sitt byte. När nematoden slingrar sig fram i jorden och oavsiktligt råkan passera igenom en snara så drar svampens hyfer blixtsnabbt ihop sig och fångar nematoden. Svampen har ngt som kallas för haustorier. Det kan liknas med en kanyl eller en ihålig nål. Snaran runt nematoden har haustorien. När kanylen har körts in i nematoden så avslutas processen med att svampen suger ur nematodens innehåll.

1 kommentar på “Svampar som fångar, dödar och äter djur”

  1. Nematoderna lever ett farligt liv i jorden enär de kan bli uppätna av av en sporsäcks svamp.
    Det är också något nytt för mig. Jag är glad att jag inte är en nematod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *