Tidlösa innehåller ett Dödligt Gift som heter Kolchicin

Tidlösa Colchicum autumnale är en flerårig ört, 10–30 cm hög. Bladen är ganska kraftiga och de sitter i rosett. Bladen kommer på våren. De fotosyntetiserar (= solens ljus, koldioxid och vatten) och samlar på sig socker/energi. Energin används sedan, på hösten i september-oktober, för att gå i blom med vackert ljusrosa blommor. Tidlösan har sitt ursprung i Syd- och Centraleuropa.

Tidlösa är SkitGiftigt. Alla växtens delar innehåller alkaloiden Kolchicin (C22H25NO6). En alkaloid är en molekyl som innehåller, åtminstone, ett kväveatom, finns i växter, påverkar människokroppen på något sätt och är giftiga. Just alkaloiden Kolchicin är rysligt potent (= Kraftfull/Stark). Fem frön (~ 20 mg), är en letal (= Dödlig/Dödande) dos för en vuxen människa. Kolchicin är ett CellGift.

Giftet Kolchicin påverkar cellen på det här sättet:

Inne i cellen så finns det ett CytoSkelett (= skelett i cellen). Uppgiften för ett CytoSkelett är att ge Stabilitet och inre Vägar för Transporter av proteiner och organeller (= grejer/prylar/grunkor inne i en cell). CytoSkelettet är tunna, ihåliga ”trådar”. CytoSkelettet/Trådarna kallas för Mikrotubuli. Mikrotubuli är uppbyggt av två typer av byggklossar, Alfa- och Beta Tubulin. Tubulinet är antingen bundet i Mikrotubuliet eller så skvalpar de runt som fria Tubulin-byggklossar redo att ingå i MikrotubuliSkelettet när det behövs.

I den sista minuten på det här klippet från TED Talks ”Animations of unseeable biology” ser man Mikrotubuli: https://www.ted.com/talks/drew_berry_animations_of_unseeable_biology#t-480643.

På klippet ser man se hur motorproteiner (= ”benen”) vandrar fram längs MikrotubuliSkelettet där de släpar på proteiner och organeller.

Kolchicin har använts länge. Redan för 3500 år sedan, mot svullnad i leder. Idag används Kolchicin mot gikt (= inflammation som gör JätteOnt).

2 kommentarer på “Tidlösa innehåller ett Dödligt Gift som heter Kolchicin”

  1. Tidlösa är en vacker blomma, men att den innehöll den giftiga alkaloiden kolchicin, som är så giftig att fem frön kan döda en människa är för mig inte känt sen tidigare. Att vi kan ta vara på kolchicin som den innehåller för att tillverka medicin är ju bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *