Gräs används till mycket

Familjen gräs är en anonym växtfamilj. I familjen finns många viktiga livsmedel men vi använder gräs, även på många andra sätt. Strået är trind (rund) ibland platt och uppdelat i led och ledstycke. Ledstycket är ihåligt men det finns undantag. Bladen är oftast smala, jämnt breda och parallellnerviga. Många arter i familjen härdar sina blad med kisel. Det är en evolutionär egenskap för att begränsa skador från betande djur. Kisel är negativt för djurens tänder. Kisel sliter hårt, så ett betande djur kan inte äta allt för mkt gräs. Svärdgräs har sitt kisel i kanten av bladet. Kanten blir så vasst att det går att skära i hud.

En annan evolutionär anpassning är tillväxtpunkten. Det flesta växter har sin tillväxtpunkt apikalt (högst upp i toppen). Det har inte gräs. Tillväxten är istället längst ner vid basen. När ett betande djur äter på gräsens blad så tar växten inte så stor skada. Den fortsätter att växa nerifrån marken. Tillväxtpunkten vid basen är anledningen till att gräsmatta kan klipps regelbundet. Tre vanliga svenska gräsmattegräs är:

  1. Ängsgröe, Poa pratensis, Kentucky bluegrass
  2. Rödven Agrostis capillaris
  3. och Rödsvingel Festuca rubra

Andra gräsmattegräs-arter finns också.

Blommorna är oansenliga. De är inte differentierade (= uppdelade) i kron- och foderblad. Gräs är för det mesta vindpollinerade. Frukten är en nöt.

Svamparna utvecklades i havet för ca: 550 miljoner år sedan. De första landväxterna uppstod för ca: 400 miljoner år sedan. Redan då, kanske tidigare, så startade symbiosen mellan svamp och växt. Symbiosen mellan svamp och växt kallas för mykorrhiza. Ungefär 95 % av alla växter har någon typ av mykorrhiza. Familjen gräs har mykorrhiza men den är dåligt utvecklad. Troligtvis så beror det på att gräs är, ur evolutionär synvinkel, en ung familj. De bildas för ungefär 100 miljoner år sedan.

Antal och habitat

Gräs kommer på fjärde plats med avseende på antal arter i världen.

  1. Korgblommiga växter Asteraceae, 24000 stycken
  2. Orkidéer Orchidaceae, 20000 stycken
  3. Ärtväxter Fabaceae, 18000 stycken
  4. och Gräs Poaceae, 10000 stycken

I hela välden så finns det alltså ungefär 10000 arter. Enbart i Sverige finns det ungefär 150 arter som är uppdelat på 58 släkten.

De flesta gräs är perenna växter (fleråriga), några är 1-åriga. Gräs förekommer i princip i alla habitat (= berättar vart växten trivs att bo och växa). De växer vid ekvatorn och hela vägen upp och ner till båda polerna. De växer på altituden noll, nere vid havet, och på höga berg. Kruståtel Deschampsia flexuosa, växer på Kilimanjaro. Det är Afrikas högsta berg med den högsta punkten på 5895 m.ö.h. och på Mount Kinabalu, Borneos högsta berg, nära 4200 m.ö.h. De växer i hela gradienten från blött till torrt. De växer i och vid vattendrag och de finns i öknar.

Några kula grejer om gräs

  • Finns det något snyggt svenskt gräs? Ja det finns det! Fjädergräs Stipa pennata är snyggt. Fjädergräs är mycket sällsynt och förekommer bara på några få platser i Västergötland.
  • Bambu kan bli 40 meter hög. Bambu är ett samlingsnamn för omkring 40 olika grässläkten. Tillväxt-rekordet för bambu på en dag är 75 cm. Det gjordes på Sri Lanka. Det finns T-shirt, kalsonger och trosor att köpa som är gjord av Bambu. Bambu används också till att bygga hus, flottar, broar, musikinstrument och mycket annat. Bambu kan växa i södra Sverige och tål både lite snö och lite kyla. Bambu blommar sällan.
  • Troligtvis så äter du någon gräsprodukt varje dag. De 4 sädesslagen vete, råg, korn och havre tillhör familjen gräs. Även Majs, Zea mays, ris, Oryza sativa, durra, Sorghum bicolor och hirs, Panicum miliaceum tillhör familjen gräs. Ris, vete och majs ger oss människor mer än hälften av vårt dagliga kaloriintag. Sockerrör, Saccharum officinarum svarar för ungefär hälften av världens sockerproduktion. Av alla grödor som odlas i världen, så står gräs för 70 %.
  • Öl gör man av gräsarterna korn eller vete. Öl är jättegott!

11 kommentarer på “Gräs används till mycket”

  1. Gräs är intressant, och att du tar upp gräs och beskriver det så lättfattligt är en eloge till dig. Jag glömmer aldrig när vi kom till Älvkarleby och gick längs med Dalälven och plötsligt växte där Piprör. Det var en Piprörsprärie ca 200 meter långt och 50 meter brett och stråna var i det närmaste 1 meter höga. En enorm upplevelse denna dag i solens sken.

  2. Vad vackert Fjädergräset ser ut att vara. Jag önskade att jag fick se det! Trots att jag varit så mycket i Västergötland har jag aldrig träffat på detta vackra gräs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *