Här ska ni få höra om en anonym/okänd vårblomma

Nagelört, Erophila verna blir bara ett år gammal, sedan dör den. Innan Nagelört dör måste den hinna med att föröka sig, tillverka avkomma (= bilda/göra frön) och sprida sig. Nagelört är oftast självpollinerande (= självfertil). Det betyder att den befruktar sig själv. Nagelört blir ofta bara 2 cm hög. Det är svårt att se och hitta den. Det beror på att bladen är pyttesmå och sitter som en liten rosett vid marken. Och blommorna är också små. Den börjar blomma lite smått i slutet på februari, om vädret tillåter. Den huvudsakliga blomningen kommer i april-maj. Blommorna är endast öppna i solsken. Kronbladen är vita och fyra till antalet. De är så djupt kluvna att de ser ut att vara åtta till antalet. På eftermiddagen stänger sig blommorna.

Nagelörtens frukter kallas för en skida. När kronbladen ramlat av så syns den gröna skidan. När fröna (= avkomman/barnen), mognat blir skidan beige. Förna är bruna. När fröna spridits och endast det silvriga membranet i mitten finns kvar då ser skidan ut som en nagel. Därav namnet Nagelört.

Att Nagelört fått det latinska namnet ”verna” kommer av att den blommar tidigt på våren.

Nagelörten finns i nästan hela Europa. Den växer på magra (= näringsfattiga) och torra ställen. Vi människor har spridit den till Nordamerika, Chile, Nya Zeeland och Tasmanien. Korkat gjort av oss! Inte bra! Det var ju så man inte skulle göra! Då får vi vad som kallas för en invasiv art. En invasiv art är en art som sprider sig ohämmat i det nya landet eftersom arten, oftast, inte har några naturliga fiender på det nya stället. När det saknas naturliga fiender som reglerar och håller artens antal på en rimlig nivå så kommer den invasiva arten att konkurrera ut de inhemska arterna.

Antalet kromosomer hos Nagelört varierar grymt mycket. Några individer har bara 14 par kromosomer; andra individer kan ha upp till 64 par.

2 kommentarer på “Här ska ni få höra om en anonym/okänd vårblomma”

  1. Du beskriver och lyfter fram den lilla oansenliga växten på ett intressant sätt.
    Jag hoppas att jag kan se den i naturen när du beskrivit den så bra.
    Lycka till med dina nya fynd i naturen. Alltid roligt och stimulerande att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *