Lär dig 3 Rosarter, gör Nyponvin och/eller Nyponsoppa

Rosor är ett släkte i familjen Rosväxter.

I hela världen räknat så har familjen Rosväxter totalt 3100 arter uppdelat på 107 släkten.

Alla världens arter finns inte i Sverige. Vi har bara 80 arter.

I hela världen så finns det totalt 200 arter i Ros-släktet och i Sverige endast 16 stycken.

Andra arter i Familjen Rosor är:

  1. Rönn,
  2. Humleblomster,
  3. Apel (Äpple),
  4. Päron,
  5. Jordgubbe,
  6. Smultron,
  7. Hallon,
  8. Hjortron,
  9. Plommon
  10. och Körsbär.

Rosor har ofta taggar. Blommorna är tvåkönade, det betyder att, både ståndare (han-grejer) och pistill (hon-prylar) finns i varje blomma. Foderbladen är oftast 5 stycken, ibland 4 och kronblanden är 4 eller 5 stycken. Alla nypon är ätliga och C-vitaminrika.

Utav de 16 arterna som finns i Sverige så är det 3 stycken som är lätta att lära sig. Det är:

  1. Daggros,
  2. Pimpinellros
  3. och Vresros

Daggros

Daggros Rosa glauca har 1,5–3 m långa bågformade grenar. Blommorna är klart rosa och 2,5–4 cm i diameter. Frukten, nyponet, är mörkrött och 10–15 mm i diameter. Daggros har sitt ursprung i södra och östra Europa. Det som gör så att en känner igen en Daggros, är den blågröna till röd-lila färgen på bladen.

Pimpinellros

Pimpinellros Rosa pimpinellifolia är oftast en låg ros, ibland blir den 20–140 (200). Stjälken har många raka taggar med olika längd. Blommorna är 2–4 cm i diameter och krämvita, ibland ljusrosa. Det mest kännetecknande för Pimpinellros är de mörklila till svarta nyponen.

Vresros

Vresros Rosa rugosa har sitt ursprung i östra Asien. Vresros blir ungefär 1–1,5 m hög. Bladen är 8–15 cm lång. Varje blad har 7–9 småblad. Blommorna är 6–9 cm i diameter. De är mörkt rosa, ibland vita och de luktar sött och gott. I Kina så gör de sylt av kronbladen. Nyponen är stor och kortare än deras diameter 2–3 cm. Lättast att hitta Vresros är att söka upp dess habitat: (= plats där växten bor/hem/bostad) rabatter/planteringar i 70- och 80-tals bostadsområden eller sjö- och havsstrand. Har ni sett den där och känner igen den så kommer ni också att känna igen den på andra platser.

Klockarens nyponvin

Det här receptet hittade jag i ett gammalt nummer av Året Runt. Jag har provat det några gånger. Det blir gott, det är lätt att göra (varken jäst eller vinsyra behövs), blir starkt (hög procent alkohol), blir fylligt (i jämförelse med ett blaskigt vin från Systembolaget). Tips: för att det inte ska bli så grymt sött, minska mängden socker.

Ingredienser

2 liter nypon

4 liter vatten

1,7 kilo socker

Gör så här

  1. Koka upp en lag av socker och vatten och låt den kallna.
  2. Nyponen ska varken rensas eller sköljas, men de ska vara felfria. De ska inte vara mögliga/fula.
  3. Lägg nyponen i en damejeanne och häll över den kalla sockerlagen.
  4. Sätt på gummikapsel och jäsrör och fyll jäsröret till hälften med vatten.
  5. Låt det sedan jäsa och skaka damejeannen en gång per dag de första 3 dagarna.
  6. Under de följande 6 månader skakas damejeannen skakas en gång per vecka.
  7. Vinet är sedan färdigt att silas av och hällas på flaska.

Nyponsoppa

Nyponsoppa gjord på riktiga nypon är Grymt gott. ”Ekströms” vägrar man att äta när man vet hur riktig nyponsoppa ska smaka. Det går fort att plocka nypon.

Ingredienser

8 dl färska nypon

1,5 liter vatten

1,5 dl socker

1, 5 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Rensa nyponen från grenar i den ena ändan och skrufs i den andra.
  2. Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnen. Klipulvret också. Det kommer att försvinna.
  3. Småkoka ca 15-20 min.
  4. Mot slutet av koktiden, försök att krossa/ha sönder nyponen lite grann med en visp/träslev/stavmixer för att få loss det orange yttre skiktet på nyponet.
  5. Sila bort de gulvita, stenhårda nötterna.
  6. Slå tillbaka nyponsoppa i en ren kastrullen och tillsätt socker.
  7. Koka upp
  8. Rör ut potatismjölet i lite vatten.
  9. Ta kastrullen från värmen.
  10. Vispa nyponsoppan samtidigt som du häller i potatismjöl-redningen i en fin stråle.
  11. Koka upp. Direkt då det kokar, ta bort från plattan.
  12. Katjing! Färdigt!

Tips

Servera med vispgrädde och biskvier. JätteGott! En ostsmörgås funkar åxå!

4 kommentarer på “Lär dig 3 Rosarter, gör Nyponvin och/eller Nyponsoppa”

  1. Trevligt att läsa om de rosväxter som finns i Sverige. Vresrosen känner jag igen och har plockat nyponen. Pimpinellros och och Daggros känner jag inte till. Daggrosens blad är ju mycket vackra och Pimpinellrosen med sina svarta nypon är två arter som jag skulle vilja se i naturen. Att få recept är överraskande och mycket bra. Soppa på nypon är utsökt gott och framförallt mycket nyttigt.

    1. Japp, vinet eller bättre sagt ”det blivande vinet/mäsken” ska stå i 6 månader. Nyponen är färdig att plockas på hösten. Det innebär att det är klart på våren året därpå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.