Morot finns i färgerna: orange, vit, röd, gul, svart och violett

Morot Daucus carota är oftast en tvåårig ört. En tvåårig ört behöver 2 år för att fullborda en generationstid; från frö till stor, vuxen växt som sedan själv sprider nästa generations frön. Det tar alltså 2 år för morot, från frö till frö. Det första året när fröet gror, på våren, bildas många blad ovan jord och i jorden bildas det en pålrot (morot) som växer sig större och större under hela sommaren. Bladverket ovan jord fotosyntetiserar och samlar energi som lagras/fylls på i den svällande pålroten (moroten). Det andra året går moroten i blom. Då blir växten något högre. All upplagrad energi som finns i pålroten (moroten) kommer att används för att bilda blommor och nya frön.

När vi odlar morötter i vårt trädgårdsland så låter vi moroten bara växa ett år. På hösten drar vi upp den orange moroten och äter upp den. Testa ngn gång att spar en stor fet pålrot (morot) kvar i landet. Den kommer då att blommar fint i juli – augusti.

Det finns en lustighet med blommorna; alla är vita utom en! Blomman i mitten av blomställningen är mörkt purpurfärgad, nästan svart!

Blommorna sitter (är arrangerade) på ett speciellt sätt, de sitter i en flock. Det betyder att alla blomstjälkarna utgår från en och samma punkt. Morot och alla andra flockblommiga växter har den karaktären. När morot blommar så är blomflocken utbredd och platt. Före och efter blomningen är blomflocken hopdragen. Med lite fantasi så ser blomflocken ut som ett fågelbo. På engelska så heter morot bird’s nest (fågelbo).

Morot har en fårad stjälk och kan bli nästan 1 m hög.

Morot Daucus carota har två underarter.

Huvudarten heter Vildmorot, Daucus carota ssp. carota där ssp är förkortningen för subspecies/underart. Underart är en rang under art. Lägg märke till att det är 2 ”carota”. Människan är också huvudart och heter Homo sapiens ssp. sapiens. Huvudarten får oftast samma underartsnamn som artepitetet. Artepitet är det första ”carota” och ”sapiens”, i det långa latinska namnet.

Den andra underarten heter Morot, Daucus carota ssp. sativus. Det är den som vi odlar, säljs i affärer och äter.

Huvudarten, Vildmorot har en pålrot (morot) som är vit, smal, ofta grenig, träig och något besk smak men den luktar gott som morot.

Morot, Daucus carota ssp. sativus har förädlats fram ur Vildmoroten. Dagens orange pålroten förädlades fram av Holländarna på 1600 – 1700-talet. Morötter finns även i andra färger t.ex.: vit, röd, gul, svart och violett. 55000 ton orange morötter skördas årligen i Sverige.

  • Morot har odlats sedan stenåldern 2000 f.Kr. i Europa. Till Sverige kom den på 1300-talet.
  • Jag är inte säker men jag tror inte att en kan hitta Morot, Daucus carota ssp. sativus fritt vildväxande ute i naturen. Det kan en däremot göra med Vildmorot. Vildmorot är vanlig i södra Sverige men minskar i vanlighet norrut.
  • Vildmorot har sitt ursprung i Asien, ungefär där Afghanistan ligger.
  • Morot är urindrivande.
  • Om en äter mkt morot så kan huden färgas lite svagt gul. Huden har då ett litet extra skydd mot stark sol.
  • Morotspuré ska en ge till små barn som har diarré. Om de har för mkt diarré alltså!
  • Morot kan inte göra så en får bättre syn. Men, om en har dålig syn på grund av A-vitaminbrist; då är det perfa att äta morot. Då får en tillbaks sin forna synförmåga som innan A-vitaminbristen.
  • Morot innehåller karoten som är ett förstadium till A-vitamin. I levern omvandlas karoten till A-vitamin.

2 kommentarer på “Morot finns i färgerna: orange, vit, röd, gul, svart och violett”

  1. Att moroten fanns i så många olika färger visste jag inte, och att i blomman i mitten har en annan färg. Att blomställningen är hopdragen som ett fågelbo före och efter blomning är också en intressant information. Jag väntar varje vecka att läsa dina rader och lära mig något nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *