Svalört

Svalört, Ficaria verna (hette tidigare, Ranunculus ficaria). Svalört är en vacker vårblomma men den kan också vara ett trist ogräs i trädgården. För att kunna vara tidig så börjar svalört växa redan på vinter för att sedan i april-maj slå ut sina gula blommor. Blommorna är 3 cm i diameter och har långsmala kronblad 7−12 stycken. De är bara utslagen när vädret är varmt och solen skiner. Svalört har bara 3 foderblad. Bladen är hela till skillnad från andra smörblommor som ofta är flikiga. Svalört är flerårig och blir ungefär 1−2 dm hög.

Den sexuella förökningen funkar dåligt. Det är de hanliga delarna, pollenkornen, som ofta är kass. Därför förökar sig svalört huvudsakligen vegetativt. Det sker med groddknoppar och birötter. Groddknoppar ser ut som små runda vita kulor och birötterna som små, avlånga potatisar.

Svalört är vanlig i södra delen av landet och sällsynt i den norra. Den är också vanlig i övriga Europa, västra Asien och nordvästra Afrika. Till östra Nordamerika är den införd av oss människor där den ställer till med problem. Den slår ut den nativa floran (originalväxterna) så i Nordamerika är den en invasiv art (trälig art, med människans hjälp; en art som är på fel ställe och förstör för befintliga växter som redan fanns på platsen).

Alla arter i familjen Ranunkelväxter innehåller, i varierande mängd, den giftfria instabila, glukosiden, ranunkulin. När växten blir skadad, när någon äter på Ranunkelväxter, så omvandlas ranunkulinet till det giftiga ämnet protoanemonin. Svalört innehåller en mindre mängd ranunkulin. Den är alltså inte så giftig. Giftet förstörs när det kokas eller torkas. Protoanemonin bryts då ner till det ogiftiga ämnet anemonin och växten är därefter ätlig. Bladen har använts som grönsak på våren. Kokade, torkade och malda birötter har använts som mjöl i nödbröd.

Svalört tillhör gruppen tvåhjärtbladiga växter. Det betyder att det första som kommer upp när ett frö gror är 2 blad/hjärtblad. Svalört är mycket speciell eftersom det bara kommer upp ett hjärtblad.

Växtförädlare har tagit fram varianter av svalört. De framkorsade varianterna har annan blomfärg, bladform eller olika teckningar på bladen. Min favorit är ’Coppernob’.

2 kommentarer på “Svalört”

  1. Jag tycker att svalörten är en vacker blomma, men den varianten ficaria verna ”coppernob” som du talar om har jag aldrig sett. Det ser ut som att den har blå-lila blad och har ett svalt ljuvligt utseende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *