Vintergäck bjuder på nektar

Vintergäck Eránthis hyemális tillhör familjen Ranunkelväxter. Det är en av våra allra tidigaste vårblommor, den blommar redan i februari. Blomman sitter ensam i toppen av en stjälk. Under blomman finns en krans av 3 stycken flikiga stjälkblad. Blommorna har sex kronbladslika gula yttre hylleblad, de inre hyllebladen är omvandlade till rörlika nektarier.

Nektarier är körtlar som producerar nektar. Nektar är en söt vätska som växten bjussar insekten på, för att de ska vara intressant för insekten att pollinera växten.

Den söta nektarn består främst av: glukos (= druvsocker), fruktos (= fruktsocker) och sackaros (= rörsocker). I sockerbetor och sockerrör finns det mycket sackaros. Strösocker, bitsocker, pärlsocker och florsocker är 100% sackaros. Det kallas också för vitt socker och är egentligen ett ganska värdelöst socker, ett farligt socker.

Alla arter i familjen Ranunkelväxter innehåller ämnet ranunculin, i varierande mängd. När växten blir sårad eller tuggad på av växtätare så bryts det instabila ranunculin ner till glukos och det giftiga ämnet protoanemonin.

När hud och slemhinnor får kontakt med med toxinet protoanemonin så ger det klåda, utslag och blåsor. Djur som äter växten och får i sig protoanemoninet blir illamående, kräks, får yrsel, spasmer, akut hepatit, gulsot och/eller förlamning. Giftet förstörs när växten torkas.

1 kommentar på “Vintergäck bjuder på nektar”

  1. Vintergäck, en vacker blomma som vi vill se tidigt på våren. Att den är så giftig visste jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *