Aspens blommor är ”ful” eftersom vinden sköter pollineringen

Asp Populus tremula har blad som är rund och en bladkant som är tandad. Bladskaftet är långt och tillplattad och vriden 45 grader mot bladskivans plan. Den här konstruktionen gör så att bladen rör sig vid minsta vindpust. Det latinska namnet ”tremula” har aspen fått för de lättrörliga bladen. Det finns flera hypoteser till bladkonstruktionen och de lättrörliga bladen. En är att det ska skrämma bort insekter.

Asp är tvåbyggare. Det betyder att de liknar människor på ett sätt; några får vara hannar och några får vara honor. Så ute i skogen finns det hanträd och honträd. Blommorna sitter i långa hängen. Hanhängena är ofta något kortare än honhängena. Både ståndarknappar och märken är röda.

Blommor som pollineras av humlor och bin har snygga blommor och bjuder ofta insekterna på nektar och/eller pollen. Asp pollineras av vinden. Det finns då ingen mening med att bjuda på något eller att ha snygga blommor. Det är då ointressant för växten att lägga krut på snygga blommor. Gräs är också vindpollinerade. De har också ”fula” blommor.

Asp har en stark vegetativ förökning med rotskott. Det betyder att under marken växer en rot iväg från trädstammen. Ungefär två meter från trädet så växer det upp ett skott. Efter några år har skottet växt upp till ett träd. Så här fortsätter det. Flera rötter växer iväg från ”moder”-träden. Skott kommer upp ur marken och bildar fler träd. Det innebär att en liten dunge med asp kan vara samma individ. Ingen sexuell förökning har skett. Det betyder att 40 träd i en dunge kan ha exakt samma genóm (= DNA, (genóm = betoningen på o:et och o:et uttalas å). Hela dungen med alla 40 träden kallas för genet och varje enskild trädstam kallas för ramet.

  • Asp används inom tändsticksindustrin.
  • Haparanda betyder ”aspstrand”.
  • Asp blommar i mars – april, lövsprickningen är avsevärt senare, i södra Sverige omkring mitten av maj.
  • Är ett av de första träden som invandrar till Sverige efter den senaste istiden.
  • Utbredningen är hela Sverige förutom en liten bit högt upp i nordvästra delen.

1 kommentar på “Aspens blommor är ”ful” eftersom vinden sköter pollineringen”

  1. Att pollinering sker via vinden visste jag inte. Det är ju intressant och att det finns han- och hon träd med olika långa hängen. Att en dunge med många träd kan vara en och samma individ är är något nytt för mig. Ja, jag lär mig alltid något nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *