Förr så rökte och snusade vi Rölleka

Rölleka, Achillea millefolium eller Röllika, går också bra att säga är en flerårig ört. Den är starkt doftande, 20–60 cm hög. Stjälken är seg. Bladen är hårig och upprepat parflikiga. Blomkorgarna är 3–4 mm breda. De är arrangerade i ngt som kallas för kvast (se bild). Strålblommorna är vita, ibland rödaktiga vanligen bara 5 stycken. Diskblommor är gula. Rölleka tillhör familjen korgblommiga växter. Några andra växter i den familjen är Tussilago, Maskrosor, Krysantemum, Tistlar och Prästkrage. Rölleka växer på torr mark.

Rölleka pollineras av insekter. Blomman bjuder insekterna på Pollen (= Frömjöl). Pollen innehåller de hanliga delarna. Polenkornen blåser (förs med vinden) eller som i Röllekans fall transporteras med insekter från blomma till blomma och pollinerar (korsbefruktar) växten. Människan har kromosomtal 46 (23 kromosomer från mamma och 23 från pappa), Rölleka har kromosomtal 54 (27 kromosomer från ”mamma” och 27 från ”pappa”).

Utbredningen för Rölleka är hela Sverige. Från början fanns den bara på norra halvklotet men vi har spridit den till Nya Zeeland och Australien. Altituden (antal meter över havet (m.ö.h.)) är från 0–3500 m.ö.h.

Avkok på rölleka har använts i folkmedicinen, mot diarré, bleksot (sjukdomen bleksot finns inte längre) och utslag. På medeltiden och i renässansens läkeböcker rekommenderades rölleka kokt i vin mot bl.a. inälvsmask och som abortframkallande medel. De finhackade bladen hade rykte om att läka stick- och skärsår. En folkgrupp i Nordamerika, Navajo, tuggade på Rölleka för att lindra tandvärk. Senare har bladen också använts som tesurrogat och som ölkrydda. Rölleka har också använts istället för humle, som krydda i brännvin och i en del likörer. Gummorna i Ångermanland brukade röka blomkvastarna istället för tobak. I vissa trakter har den också blandats med snus.

Två vackra framodlade sorter för trädgården är Achillea millefolium ”Paprika” och Achillea millefolium ”Golden yellow”.

Artnamnet millefolium betyder mångdelade blad och kommer av latinets mille (tusen) och folium (blad). Namnet syftar på de mångdelade bladen

2 kommentarer på “Förr så rökte och snusade vi Rölleka”

  1. Röllekan är en intressant växt som du beskriver den. Jag känner mig manad att prova att dricka te på röllekan.. Någon kanske vill prova på att snusa. Tack Håkan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *