Mjölkört har använts till mkt: stoppa kuddar och madrasser, tyg, sparris, mjölkörtsmos, nödbröd, te och som mat för oss i en överlevnadssituation

Mjölkört Epilobium angustifolium är en ½-1½ m hög ört (= alla de ovanjordiska delarna dör på hösten. Roten överlever och startar upp på våren). På engelska heter den Fireweed (= brand/eld-ogräs). Det heter så därför att, när skogen har brunnit så är Mjölkört en av de första växterna som etablerar sig på platsen. Stjälkens blad är smal och de sitter strödda. I toppen finns en smal pyramidliknande klase med stora, rosa blommor. De fyra kronbladen (= är oftast de snyggt, färgade, bladen i en blomma) är ngt olikstora. De smala purpurröda foderbladen (= är oftast gröna och de skyddar blommans könsdelar i knoppstadiet) bidrar också till blommans färg. Mjölkört blommar under sommarens senare del.

Efter blomningen bildas det stora mängder frön i kapslarna, upp emot 80000 st. i en blomstängel. En kapsel är en typ av frukt. Nöt, stenfrukt och bär är andra typer av frukter. Fröna har fröhår som gör att de kan sprids långt med vinden.

Mjölkört har haft många dialektala namn upp emot 85 st. t.ex.: Rallarros, Mjölke, Kropp, Rävsvans och Brudfackla. Det nuvarande svenska namnet kommer av att bonden tyckte att korna mjölkade bättre om de fick äta Mjölkört.

Mjölkört finns i princip hela landet.

Förr samlade man in fröhåren och fyllde kuddar och madrasser med det. Försök har också gjorts för att göra ett tyg av fröhåren.

På våren kan de späda skotten tillagas och ätas på samma sätt som sparris. Av de sötaktiga rötterna har man förr gjort ett ätbart mos. Rötterna kan också torkas, malas och användas till ett nödbröd. Ryssarna har använt Mjölkört för att göra te. Och till sist så är Mjölkört mkt viktig som mat/föda för oss människor i en krissituation/i en överlevnadssituation.

1 kommentar på “Mjölkört har använts till mkt: stoppa kuddar och madrasser, tyg, sparris, mjölkörtsmos, nödbröd, te och som mat för oss i en överlevnadssituation”

  1. Vad intressant att läsa om mjölkörten och att den har använts till så mycket bland annat för vår överlevnad som nödbröd med mera. Te borde jag någon gång prova, jag som är tedrickare. Att fröhåren använts i kuddar och madrasser visste jag inte. Mjölkörten har ju varit mycket användbar och används säkert än i dag av vissa intresserade. Kanske några äter den som sparris? Kul att få veta att den är först på plats när skogen brunnit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *