Ekorren kan vrida foten 180 grader

Ekorre Sciurus vulgaris har en kropp som är, 25-30 cm och en svans som är, 15-20 cm. På ryggen är ekorren rödbrun och på magen är den gräddvit.

Alla organismer på vårt klot har ett unikt latinskt namn. Alltså, alla som vi har upptäckt och vi gett dem ett namn. Oftast består namnet av 2 ord ekorrens är; Sciurus och vulgaris. Det första ”Sciurus” berättar att ekorren tillhör släktet ”Sciurus”. På svenska betyder ”Sciurus” ungefär: ” han som skuggar sig med svansen”. Det andra ordet ”vulgaris” kallas för artepitet (= artnamn) och betyder, ”vanlig”.

Ekorren är i huvudsak vegetarian och äter t.ex. frön från barrträd, blommor, ollon, nötter, bark, svamp och bär. Ibland är ekorren karnivor (köttätare) och äter då bladlöss och fågelägg. Ekorren äter ofullständigt och slarvigt på en grankotte medans skogsmöss äter noggrant, rent och snyggt.

När ekorren hoppar framåt, på tallgren, och klättrar uppåt på en stam så pekar fot och klor uppåt/framåt. När ekorren klättrar nedför en trädstam så vrider den vristen/foten, 180 grader så fot och klor pekar uppåt/bakåt. Samma sak förklarat på ett annat sätt. Stå upp, Vrid vänster fot utåt, åt vänster, ända tills den pekar rakt bakåt. Vrid därefter höger fot utåt, åt höger, ända tills den också pekar rakt bakåt. Din kropp, med ögon och mun, är framåtriktad men dina fötter och 10 tår pekar rakt bakåt.

Ekorre har en fiende utöver människan och det är mård Martes martes. Mården är nästan lika bra som ekorren att klättra i träd. Mården förföljer ekorren i kilometer efter kilometer. Den tröttar ut ekorren. Till slut hinner mården i kapp och ekorren blir till mat för mården.

I Europa är ekorren hotad och/eller undanträngd av den, av människan, införda grå ekorren Sciurus carolinensis. Den kommer ursprungligen från östra Nordamerika och södra Kanada. Vi människor har spridit den till bl.a. Europa. Den finns ännu inte i Sverige. När vi människor sprider växter och djur uppstår det ofta problemen på den nya platsen av den införda arten. Eftersom växterna och djuren inte har några naturliga fiender på den nya platsen så tar de ofta över och/eller tränger undan befintliga växter och djur. Det här fenomenet kallas för att arten är invasiv.

Den grå ekorren sprider sjukdomar som är dödliga för ekorre S. vulgaris och den kan tillgodogöra sig viss föda mer effektivt än ekorre, S. vulgaris. Till exempel så kan grå ekorres S. carolinensis mag- tarmkanalen effektivt spjälka (bryta ner) ekollon, det kan inte ekorren S. vulgaris.

1 kommentar på “Ekorren kan vrida foten 180 grader”

  1. Det är troligen att den grå ekorren som är invasiv kommer till Sverige, men jag hoppas verkligen att vi slipper uppleva det. Vi vill naturligtvis att vår ekorre inte trängs undan. Mycket intressant hur ekorren tar sig fram på trädstammen med att vrida sina fötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *