Kokoskrabban är världens största

Kokoskrabba Birgus latro är världens största landlevande kräftdjur. Den kan bli 40 cm lång och väga upp emot 5 kg. När kokoskrabban är ungefär 10 år så blir den könsmogen och den kan nå en ålder av ungefär 50 år.

Kokoskrabbans favoritmat är, som namnet antyder kokosnötter men den äter också: döda djur, frukter och löv. Ibland äter den levande djur, om djuret är långsamt och kokoskrabban hinner springa ifatt den. Kokoskrabban kan klättra i träd. Det är bra då den ska komma åt sin favoritföd. Kokoskrabbanns utbredning stämmer ganska väl överens med kokospalmens Cocos nucifera utbredning: Indiska Oceanen och centrala Stilla havet.

Bäbis-kokoskrabbor föds och växer upp i havet. Eftersom de startar sina liv i havet så andas de med gälar (Gälar är en typ av respirationssystem = andningssystem). Vuxna djur andas med ett andningssystem som är ett mellanting av gälar och lungor.

När kokoskrabban ska leta mat använder den sig främst av sitt luktsinne. ”Näsan” luktsinnet sitter på antennerna. En del flugor har sin ”näsa” på benen!

Kokoskrabbor bor i hålor i marken. Är marken lös gräver de sitt bo själv, är den inte det tar den över någon annans. Under dagen är de i sin underjordiska håla. Boet är klätt med fibrer från kokosnötternas skal. Det blir en mjuk och skön säng för kokoskrabban. Kokoskrabbans klo fungerar som en dörr och stänger ingångshålet dagtid. Kokoskrabbor är nattdjur.

Vuxna kokoskrabbor har 2 fiender: andra kokoskrabbor och människan. Köttet är eftertraktat av människan och det sägs vara ett afrodisiakum. Det innebär att på öar där det finns människor är kokoskrabban mycket sällsynt. Vi har ätit upp dem. Kokoskrabban var i början på 1980-talet rödlistad med hotkategorin sårbar. I slutet av 1990-talet togs hotet bort med motiveringen; data bristfällig.

1 kommentar på “Kokoskrabban är världens största”

  1. Intressant läsning! Det är verkligen en stor krabba. Jag visste inte att den fanns.Ja, visst är det djurplågeri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *