Blåbär 400-500 år gammal

Blåbär Vaccinium myrtillus är ett 3 till 5 dm högt ris som gärna växer i skogen. Bladen fälls på hösten. Blåbär får sin prägel av stjälkar och grenar som är gröna året om. Blommorna är klotrunda, hängande, röd och blekt grön. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige.

Bären är blådaggig.

Ibland är bären blanksvart. En mutation i DNA:t gör så att växten inte kan göra ett vaxöverdrag på bäret. De blanksvarta bären brukar kallas för skomakarbär.

Sällsynt förekommer vita blåbär. Det beror också på en mutation i DNA:t där förmågan att producera det blåa pigment helt saknas.

Mycket sällsynta så ”parar” sig (korsbefruktar sig) blåbär med lingon. Växten kallas för blingon. Bären är lila och äcklig.

Blåbär har en krypande jordstam, som kan växa mkt länge och breda ut sig i skogen. Jordstammen på stället/lokalen där du plockar dina blåbär idag kan vara 400 till 500 hundra år gammal. Den åldern gäller inte de ovanjordiska delarna.

Nästan alla växter polar med en svamp; de lever i en symbios. Växter i familjen Ljungväxter, (Ericaceae) dit blåbär tillhör har en symbios som kallas för Ericoid mycorrhiza.

1 kommentar på “Blåbär 400-500 år gammal”

  1. Att blåbär korsbefruktar sig med lingon ibland och kallas för blingon är en nyhet för mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *