Lingon Vaccinium vitis-idaea

Lingon Vaccinium vitis-idaea, är ett ris som är grönt även under vintern. Höjden är 10‑40 centimeter. Blommorna är vita. Två viktiga karaktärer för att känna igen lingon 1) bladundersidan är prickig och 2) bladkanten är nedvikt. Den hänger ner som en kjol runt bladets ytterkant. Dra med fingret på bladets undersida så känns kanten tydligt.

Lingon behöver lite skugga. De växer gärna under några träd. Lingon behöver en sur jordmån att växa i som alltid är fuktig. Lingon står ut med att växa där jordmån är näringsfattig. Om ett lingonblad är alldeles rött så betyder det att det är en svamp som har tagit över och bor i bladet.

Lingon är mycket köldtåliga; de kan stå ut med ‑40°C eller lägre. Lingon innehåller organiska syror och vitaminer: A, C, B1, B2 och B3. De innehåller också kalium, kalcium, magnesium, och fosfor. Lingon består även av ämnen som kanske kan skydda mot urinvägsinfektion.

Lingon används som örtmedicin. Sylt, saft, kompott och gelé på bären är gott. De kan också serveras rårörda, vilket innebär att lingonen krossas och blandas med socker. Tack vare lingonens höga innehåll av bensoesyra är hållbarheten hög fastän sockerhalten är låg. Lingon innehåller också mycket pektin, det är bra eftersom sylt och liknande gelear sig bra. Lingon är gott till köttbullar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *