Växten som sover gott om natten

Vitklöver Trifolium repens är en krypande flerårig ört som ofta bildar stora mattor. Stjälken är nedliggande och rotslående. Bladen är oftast trefingrade men ibland kan man hitta blad med 4 småblad. Är det 4 småblad så har man hittat en fyrklöver, en lyckoklöver. Småbladens spets är trubbig, ibland intryckt och ofta försedd med ett ljust triangelmärke. Blommorna sitter i ett ensamt huvud på ett bladlöst skaft från den krypande stjälken. Fodret är kalt. Blommorna oftast rent vit, ibland rödlätt. När de vissnat är de brunaktig.

Blommorna har använts som nöd-bröds-ämne. Tyg färgas gult av blommorna.

På kvällen går vitklövern och lägger sig. Vitklövern precis som många andra baljväxter visar exempel på ngt som kallas för ”växternas sömn” eller bättre: bladens nattställning. Det är en periodisk rörelse som sker varje kväll. De båda sidosmåbladen viker sig mot varandra därefter täcks de av det mittersta småbladet och visar sin gråaktiga undersida. Vitklövern gör så här för att hålla värmen.

1 kommentar på “Växten som sover gott om natten”

  1. Nu vet jag att vitklövern sover om natten för att hålla värmen. Ja, alltid får jag lära mig något nytt av biologi skrivande Håkan Lättman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *