Fåglar allmänt

Fåglar är tvåbenta, de är jämnvarma (= endoterma endo = inuti, terma = varma), de är äggläggande, ryggradsdjur. Fåglar är inte däggdjur. Däggdjur ger sin avkomma di, det gör inte fåglar.

Det som särskiljer fåglar från alla andra djur är att de har fjädrar. Andra grejer som är karakteristiskt för fåglar är att de har en näbb, inga tänder, de lägger ägg med hårda skal, har hög metabolism (= ämnesomsättning = ämnen: kolhydrater, proteiner, fett och annan materia omvandlas kvickt till ngt annat), ett hjärta med fyra kamrar, och ett lätt och starkt skelett. Frambenen är evolutionärt omvandlat till vingar. Alla fåglar har vingar. De flesta kan flyga men absolut inte alla. Exempel på fåglar som inte kan flyga är: strutsfåglar och pingviner.

Idag finns det ungefär 9000–10000 olika fågelarter i världen. Lite beroende på hur man räknar. Det finns fåglar överallt på vårt klot, från Arktis till Antarktis. I Sverige har fågelskådare, om en räknar både, temporalt och spatialt (tid och rum) funnit lite drygt 400 fågelarter. Antalet trogna, häckande fågelarter (= som bildar par och föder upp sin avkomma) i Sverige är ungefär 250 stycken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *