Fåglarnas ursprung

En dag för väldigt, väldigt länge sedan, då kontinenterna satt ihop med varandra till ett enda stort landområde så drunknade en liten märklig varelse med käkar som en dinosaurie och fjädrar som en fågel i en varm, grund och gyttjig vik. Kroppen täcktes så småningom helt av slam och förvandlades med tiden till ett fossil. Det blev liggande i 150 miljoner år, tills det en dag hittades av en gubbe. Han gick och leta efter sten för litografiskt bruk (= är en tryck- en arbetsmetod för konstnärer). Fyndplatsen där varelsen hittades var Solnhofen, Bayern, Tyskland och året var 1861.

Vad gubben hade hittat där i Bayern, 1861 var en länk, en övergångsform mellan dinosaurierna och dagens fåglar. Det här fossilet/övergångsformen, fick släktnamnet Archaeopteryx [Uttalas Arkäåpteryx] och tillsammans med andra fossil så tyder det på att fåglarna härstammar från köttätande dinosaurier under juraperioden. Juraperioden den är för ungefär 150 ‑ 200 miljoner år sedan. Och när dinosaurierna dog ut för ungefär 65 miljoner år sedan så är det fåglarna som är de enda släktingarna, de enda som överlevde det här utdöendet.

2 kommentarer på “Fåglarnas ursprung”

  1. Mycket intressant att läsa om fåglarnas ursprung och om fossilet som begravdes för 150 miljoner år sedan och sedermera hittades år 1861 av en man i Bayern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *