Fåglar sover med en hjärnhalva i taget

Det finns stora likheter mellan sömnen hos fåglar och sömnen hos däggdjur. Bland annat så har de båda grupperna REM- och icke-REM-sömn. REM står för ”Rapid Eye Movement”. Under REM-sömn rör sig ögonen kvickt fram och tillbaks, upp och ner, hit och dit när en sover. Forskare tror att REM- och icke-REM-sömn, hos fåglar och däggdjur har utvecklats tillsammans, evolutionärt, med varmblodigheten.

Fåglarna har dessutom en specialgrej. De har unihemisfärisk sömn. Det betyder att de kan sova med en hjärnhalva i taget. En hjärnhalva sover och en är vaken. Den här förmågan är särskilt behändig för fåglar som seglar ute på öppet hav, veckor/månader i sträck. Tornseglare kan vara uppe i luften i ett helt år utan att nudda marken. Då använder de sig av unihemisfärisk sömn. Vattenlevande däggdjur kan också sova med en hjärnhalva i taget t.ex. delfiner och valar. Du och jag, d.v.s. landlevande däggdjur har inte förmågan till unihemisfärisk sömn.

Uni, i unihemisfärisk, kommer från latinets unus som betyder en eller ett. Uni används ofta som prefix t.ex. universum, universitet och uniform. Hemisfär syftar på hjärnans högra respektive vänstra del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *