Händelseförloppet bakom höstlövens färger

Ungefär så här går det till:

Växten har sin fotosyntes i bladen. Att fotosyntetisera betyder att växten med hjälp av lite koldioxid, vatten och solen ljus tillverkar socker (= energi i fast form). Prylarna som fångar solens ljus i bladen är mikroskopiskt små och kallas gemensamt för färgpigment. Det finns olika typer av färgpigment. Här är fyra stycken: klorofyller är gröna, karotenoider är gula och orange, xantofyller är gula och antocyaniner är röda.

Solens ljus, består av flera olika våglängder. Olika färgpigment kan fånga olika våglängder. Under hela växtsäsongen så finns det i bladen många olika färgpigment för att fånga så mycket som möjligt av solens olika våglängder. Klorofyller är de starkaste färgpigmenten. De är så starka att de ofta döljer de andra, så att de inte syns.

Växter är ekonomiska och praktiserar återvinning. Därför, innan bladen släpps på hösten så transporteras de användbara färgpigmenten in i grenar, stam och rot för lagring och återanvändning nästa säsong. Det första färgpigmentet som tas in för lagring är de gröna klorofyllerna. Det är då de dolda färgpigmenten karotenoider, xantofyller och antocyaniner kommer fram och blir synliga för oss, människor.

1 kommentar på “Händelseförloppet bakom höstlövens färger”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *