Julstjärna är inte så giftig

Julstjärna Euphorbia pulcherrima, tillhör familjen Törelväxter. Julstjärnan växer vilt i Mexiko och södra Guatemala. Där växer den som en buske 0,5−4 meter hög. I Sverige finns det ungefär 30 stycken förädlade varianter att välja på och globalt uppgår siffran till ungefär 100 stycken.

På engelska heter Julstjärna, Poinsettia. Det beror på att det var en gubbe som hette Joel Roberts Poinsett som tog och smugglade in en Julstjärna, 1826, till Nordamerika. Artepitetet pulcherrima betyder, mycket vacker eller vackrast. Det som är karakteristiskt med Julstjärnan är de röda bladen. De kallas för högblad. Ett högblad är enklare uppbyggnad än ett vanligt blad. Ofta har Högbladet en annan färg än grönt. Högblad omger blommorna och ska fungerar som reklampelare och locka pollinatörer till växten. Utöver röd så kan Högbladen också vara: aprikos, blekgrön, gräddvit, rosa, rent vit eller marmorerad.

Skötsel av en Julstjärna:

  1. vill stå ljust
  2. låt torka upp något mellan vattningarna
  3. inte temperaturer under 12 grader

Julstjärna har felaktigt fått skulden för att vara dödligt giftigt för människor och djur (särskilt hundar och katter). Det är den inte. Den är inte dödligt giftig. Att vi trott att den är dödligt giftig kommer från en urban legend från 1919 om ett barn som dog efter att ha ätit Julstjärnans blad. Modern forskning visar att den är endast svagt giftig. Allergiska personer kan få utslag av Julstjärnor.

Blommorna ser kul ut, knappen liknar en gul mun.

2 kommentarer på “Julstjärna är inte så giftig”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *