Här är mitt svar på en fråga jag fick på LinkedIn

”… Har du någon ide om hur man kan få ett bisamhälle att frodas?… ”

Jo men visst har jag det. Här kommer 5 tips för en ökad biodiversitet i sin trädgård:

1) Alla organismed måste ha vatten… absolut alla utan några undantag! Erbjud därför dina bin vatten, varför inte ett ”bi-bad”? Ett fågelbad är också bra, det gynnar många. Bjud på Vatten!

2) Alla måste äta ngt. Nymfer och larver (= Barn och ungdomar) av bin, fjärilar och andra insekter äter Blad. Adulta (= Vuxna) bin, fjärilar och andra insekter äter Nektar och/eller Pollen. Du bör alltså bjuda på deras mat, blad, nektar och/eller pollen. Här är några tips på växter: Bolltistel, Kungsmynta (= Oregano), Krokus, Brännässla (jättemånga fjärilar älskar brännässlor), Kryddsalvia, Lavendel, Vintergäck, Hallon, Klöver, Mynta, Timjan, Syren, Lind (= Träd) och Isop. Försök att ha växter som blommar vid olika tidpunkter. Några som blommar på våren, några som blommar på sommaren och några på hösten. Blomningen ska alltså vara utspridd i tiden.

3) Rätt habitat (= Bostad miljö/natur där organismerna trivs). Olika organismer behöver olika miljöer för övervintring, bostad m.m. Det är bra att ha en mosaik i trädgården, stenrösen, pinnar, kvistar, lövhögar, stockar m.m. Men även Blommande Träd och Buskar; några högre och några lägre tillsammans med öppna ytor här och där.

4) Sol. Eftersom alla bin, fjärilar och andra insekter är växelvarma (= Ektoterm = Inre temperatur varierar med den yttre) så gillar de Sol. På morgonen vill de snabbt bli varm. Det innebär att man ska välja att göra i ordning sin trädgårds varmaste del, troligtvis, Söder-, Öster- och/eller Väster-läge.

5) Vindskydd. Bin, fjärilar och andra insekter gillar lugn och ro. Tunga Humlor och Fjärilar flyger inte bra om det blåser mkt. De flyger inte alls. De kan skada sig. Inte bra.

2 kommentarer på “Här är mitt svar på en fråga jag fick på LinkedIn”

  1. Det finns en underbar trädgård på Sätra i Gävle som odlare ideellt sköter. Det är en trädgård som du beskriver och den är underbar med mycket liv och rörelse. Den är besökt av många människor som där kan hämta inspiration till sin egna trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *