Redan i mellandagarna börjar Skatparet bygga sitt rede

Skatan, Pica pica är 46 cm lång har en svartvit fjäderdräkt med blå metallglänsande vingar och en 25 cm lång grönskimrande stjärt.

Skatan äter främst insekter, daggmaskar, sniglar och bär. Skator plundrar även ibland andra fåglars bon och äter upp ägg och fågelungar. Ibland på vintern, om det är ont om mat, kan de äta hundskit. Föda som inte kan smältas kastas upp som spybollar.

Redan i mellandagrarna börjar skatparet reparera sitt gamla fågelbo och/eller börja på ett nytt. De leta pinnar och försöka passa in dem på rätt ställe. Flera bon kan vara igång samtidigt. När det börjar bli dags att häcka väljs ett av bona.

Hur mycket hannen hjälper till, med att föda upp sin avkomma, går att avgöra på fjäderdräkten. Om hanne och hona är lika till utseendet t.ex. skata, blåmes och talgoxe, då hjälper hannen till med att bygga boet, ruva äggen, ge fågelungarna mat o.s.v. Om hanne och hona är olika till utseendet t.ex. gräsand, och fasan, så hjälper han inte till. Då är han i princip bara snygg och han para sig endast med honan; det är allt. Det kan tänkas att han försvarar honan och sin avkomma om det kommer ett rovdjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *