Roliga gamla dialektala namn på Humleblomster

Humleblomster, Geum rivale är en flerårig ört som tillhör familjen Rosväxter. Humleblomster har många gamla dialektala, Roliga namn. Några beskriver blomman ganska väl:

 1. Fårkummer,
 2. Fårpupppor,
 3. Fårpungar,
 4. Sammetspungar,
 5. Kopattar,
 6. Baggpungar,
 7. Kattballar
 8. och Slätkulor

Det nuvarande namnet, Humleblomster har den fått därför att de främst pollineras av Humlor. Det andra ordet, rivale, i det latinska namnet betyder ungefär; växer i strömmen/bäcken och det är precis vad Humleblomster gör, den växer gärna på fuktiga ställen. På Norska heter den, Enghumleblom. Humleblomster blir ungefär 5 dm hög. Under blomningen så är stjälkens övre del bågformad så att blommorna blir hängande nedåt. När frukterna har bildats, då rätar stjälken upp sig och blir rak.

Det gör Humleblomster därför att den sprids av djur, inklusive djuret människan. När stjälken och fröna står rakt upp så fastna de lätt i pälsen på förbipasserande djur. Varje frö är, längst ut, försedd med en krok. Det är den som hakar tag i pälsen.

Blommans kronblad är oansenliga och syns knappt. De är till en början svagt gula men ändrar med tiden färg till blekt rosa. Foderbladen däremot, har attityd. Det är dem som ger blomman dess färg, purpurröd. Blommorna kan vara: honblommor med enbart pistiller i blomman, hanblommor med enbart ståndare eller hermafroditiska med både ståndare och pistiller i blomman. En del blommor är missbildade och har ett utseende som avviker från övriga blommor. De är stora och dubbla (= många kronblad i varje blomma). Ibland blir det ännu mera missbildningar, då växer delar av en annan blomma ut ur blomman!?

Nejlikrot Geum urbanum hybridiserar ganska ofta med Humleblomster. Utseendet blir en blandning av de två ingående föräldrar-arterna. Humleblomster har använts som medicin mot frossa, som förr var en vanlig sjukdom.

4 kommentarer på “Roliga gamla dialektala namn på Humleblomster”

 1. Humleblomster är vackra att se på och den blommar före midsommar.
  När jag var ung plockade jag och lade den under kundden tillsammans med sex andra vilda blommor, för att om möjligt få drömma om den tillkommande. Det gjorde alla mina kompisar på den tiden.

 2. Min morfar och mamma, båda mycket kunniga när det gällde blommor kallade humleblomster för snusgubbar,. Morfar kom från Småland och mamma från Gästrikland. Jag blev mycket förvånad när fröken i skolan undrade om någon visste vad blomman hette. Jag svarade snusgubbe och fröken sa att jag hade fel. Mamma förklarade sedan att det var dialektalt namn.

  1. Tack Ingrid, jag kände inte till det namnet. Dilektala namn var vanligt förr, jag har för mig att mjölkört har haft 80 stycken. Idag har vi nationella namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *