De honliga Könsdelarna hos Saffranskrokus färgar Lussebullen Gul

De som färgar en lussebulle gul är de honliga könsdelarna från saffranskrokus Crocus sativus. Det är endast märket som används som krydda, alltså den översta delen av pistillen. Under märket finns stift och fruktämne.

Saffran är en av de allra dyraste kryddorna. Priset varierar, lite beroende på kvalitet från 7000 kr/kilo, upp till 170000 för ekologiskt odlad. För att producera ett kilo torkad saffran så behöver bonden skörda ungefär 100000–150000 krokusar. De plockas och rensas för hand. Saffranskrokusen är en perenn växt (= återkommer varje år) som blommar i september. Kronbladen går från ljust lila till mörk purpur. Växten är steril vilket betyder att den inte producerar frön utan måste förökas vegetativt. Saffranskrokus är släkt med Krokus Crocus vernus som blommar om våren här i Sverige.

I stora mängder, är saffran ett gift. En dödlig dos för en vuxen människa är 10–20 gram. Småfåglar t.ex. talgoxar skadas allvarligt redan av små mängder saffransbröd. Om saffran saluförs alltför billig i handeln, så är det med allra största sannolikhet iblandat Gurkmeja Curcuma longa.

De flesta kryddor vi använder är med eller mindre giftiga. Till exempel dödlig dos för Muskotnöt är 2–5 nötter eller 2–3 teskedar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *