Våtarv är växternas Punkare!

Våtarv Stellaria media är en mycket vanlig växt. Om ni aldrig har sett de så beror det på att den är så anonym och oansenlig.

Våtarv blommar i huvudsak på våren men den kan blomma när som helst, under hela året. Även december, januari eller februari om vädret tillåter. Våtarv tillhör familjen Nejlikväxter (Caryophyllaceae). Den har en stjälk som blir ungefär 4 dm lång. Blommorna har fem vita kronblad. Det ser ut som det är tio eftersom de är kluvna ända ner till botten av blomman. Några individer får aldrig några blommor! Våtarv är en annuell, det betyder att den lever i ett år sedan dör den. Våtarv är vanlig i hela Europa.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vc3a5tarv-1.png

Eftersom Våtarv kan blomma mitt i vintern så har den också förmågan att vika upp bladen utefter stjälken på kvällen för att hålla värmen natten igenom.

Det bästa kännetecknet för Våtarv är att utefter stjälkens hela längd, så finns det en rad av hår. Det innebär att Våtarv ser lite grann ut som en Punkare. Strängen av hår hjälper till med växtens vattenförsörjning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vc3a5tarv-2-1.png

Häst, get, får och ko mår dåligt om de äter för mycket av Våtarv. De får lätt mag- och tarmproblem vid ett högt intag. Våtarv innehåller Saponiner.

För oss människor är mindre mängder Våtarv absolut helt ofarligt. Våtarv finns inte upptagen på den Statliga Giftinformationscentralens hemsida.

Allt går att äta på Våtarv: stjälk, blad och blommor. Den innehåller proteiner, C-vitamin, magnesium, natrium, kalium och fosfat. Ät bladen, Rå eller använd dem till att göra en Soppa, Omelett, Pesto eller en Sallad. I japan ingår Våtarv i rätten Nanakusa-no-sekku.

På engelska heter Våtarv, Chickweed. För att hitta recept Googla på, Recipe Chickweed.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vc3a5tarv-3.png

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *