Tusenskönans ”blomma” är sammansatt/består egentligen av 400 blommor

Tusensköna, Bellis perennis tillhör familjen Korgblommiga växter. Släktnamnet Bellis betyder vacker. Tusensköna kallas också för Bellis eller Pytter.

Tusenskönan är en låg växt. Bladen är 2−4 cm lång. De sitter som i en rosett vid marken. Blomstjälken har inga blad och den blir ungefär 4−12 cm hög.

Högst upp på Blomstjälken så sitter ngt som kallas för en Blomkorg. Den liknar EN Blomma men är egentligen uppbyggd av många små blommor. Blommorna i Blomkorgen kan se ut på 2 olika sätt. I mitten på Blomkorgen så finns det gula Diskblommor. De har både Ståndare (= hanne) och Pistill (= hona). Perifert (= i kanten) sitter det vita eller svagt rosa Kantblommor. De har bara Pistill. Blomkorgen blir ungefär 2 centimeter bred. Den kan innehålla ungefär 350 st. gula Diskblommor och ungefär 40 vita/svagt rosa Kantblommor. Frukten är pytteliten, endast 1 mm lång. Frukttypen är en nöt.

Tusensköna är inte giftig, blad och blommor går att äta. På giftinformationscentralen går att läsa att ”Växten är ofarlig”. Bladen kan ätas rå och användas i sallader. Blommorna kan också ätas rå och användas som dekoration i soppor, bakverk, smörgåsar, eller i salladen. Av blommorna kan man göra ett gott te.

På kvällen sluter Blomkorgen sig och på morgonen så öppnar den sig igen. Om det regnar så förblir Blomkorgen stängd så länge det regnar. Blomkorgen följer med solens bana över himlen, den vänder sig alltså hela tiden mot solen.

Tusensköna blommar som allra mest i maj men den kan också blomma när som helst året runt, mitt i vintern, bara det är barmark.

Enligt Wikipedia så har Tusensköna förr använts i trolldrycker.

På engelska kallas den ibland för ”lawn daisy” för att den så ofta växer i gräsmattor.

Tusensköna finns naturligt i Götaland och Svealand. Utanför Sveriges gränser så finns den i: Europa, Asien, Nordafrika. Vi människor har tagit den till Nordamerika och Australien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *