Forsythia; Gula Blommor på Bar Kvist

Släktet Forsythia tillhör familjen Syrenväxter. I Sverige finns det ungefär 11 Forsythia-arter. Alla Forsythior är lövfällande buskar som blir 1–3 meter hög. Bladen är 2–10 cm. Blommorna är gula med 4 kronblad som nedtill är hopväxta. Forsythior blommar tidigt på våren, innan några blad kommit.

När det regnar så hänger blommorna nedåt, för att skydda de reproducerande delarna, Ståndare och Pistill. När det är uppehåll så är blommorna uppåtriktad.

På Giftinformationscentralens hemsida går att läsa: ”Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.” Det går därför alldeles utmärkt att dekorera tårtan med Forsythia-blommor men också att göra gelé av dem.

I Kina används frukter och frön för medicinsk bruk. Invärtes mot frossa, feber och huvudvärk och utvärtes mot brännskador, infektioner och utslag. Forskning har visat att fröna är antiinflammatoriska och de innehåller antioxidanter. Tyvärr så visar också Forskningen att frukter och frön kan vara cancerogena.

1 kommentar på “Forsythia; Gula Blommor på Bar Kvist”

  1. Kina tycks använda Forsythia inom olika användningsområden. Det går tydligen bra att smaka lite av blommorna, men vi ska komma ihåg att fröna är cancerogena. Blommorna är verkligen mycket vackra på våren när de blommar. Att det går bra att göra gelé av blommorna visste jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *