Sätt din Potatis när Björkens blad är stora som MusÖron

Potatis Solanum tuberosum, tillhör Familj Potatisväxter (Solanaceae). Det latinska namnet S. tuberosum, som Carl von Linné hittade på/bestämde/satte på Potatis (= Han är Auktor på Potatis) för 250 år sedan gäller fortfarande.

Växten blir 30–100 cm hög. Potatis är en flerårig ört (= Alla delarna ovan jord dör på hösten varje år. De underjordiska delarna lever vidare över vinter och vaknar till liv när våren kommer) i sitt ursprungsland, Anderna i Sydamerika. I Sverige och länder med vinter och minusgrader är den ettårig. Minusgrader dödar Potatisens alla delar. Bladen är stora och ofta mörkgröna. Frukten är ett bär. Definitionen för ett Bär är att den inte öppnar sig och ramlar av växten när det är moget. Ett Bär har många frön och en köttig eller saftig fruktvägg. Avokado är ett undantag. Den har ju bara ett frö och definitionen säger, många frön men den får vara Bär i alla fall.

Blommorna är vit, rosa eller violett. Potatis blommar i juni – juli.

Hela växten är fullproppad med giftet Solanin utom stamknölarna (potatisarna). OM stamknölarna ligger i solen så blir de också giftiga. Solanin är giftigt för många djur t.ex. människan. Solaninet skyddar även Växten, Potatis, mot Bakterier, Svamp och Insekter.

Många arter i Familjen Potatisväxter är giftiga till och med mycket giftiga t.ex. Tobak, Bolmört, Spikklubba och Belladonna. Några kändisar i Familjen som inte är giftiga är t.ex. Tomat, Aubergin, Kapkrusbär (Fysalis), Paprika och Chilipeppar. Förr var Potatissorten, Magnum Bonum mycket omtyckt och odlad men det visade sig att sorten innehåller höga halter av Solanin. Den är numera nästan helt borta från marknaden.

Solanin påverkar människans nervsystem. Om vi får i oss mycket Solanin (2–5 mg/kg kroppsvikt) så kan vi få hallucinationer, förlust av känseln, förlamning, feber, gulsot, utvidgade lever, hypotermi (= Kroppstemperaturen är för låg). Om vi får i oss gräsligt mycket Solanin (3–6 mg/kg kroppsvikt) så kan vi Dö.

När Björken har blad som är stora som ett Musöron, 8–10 mm, då är det dags att sätta sin Potatis. Om du får sjufalt så ska du vara glad. Sätt en potatis på Våren och gräv upp 7 stycken på Hösten.

Diverse:

  • Kom ihåg att stamknölarna (potatisarna) i ditt kylskåp är levande
  • Potatis används för att tillverka Sprit
  • Potatis har en egen Dag; 26 oktober. Då ska man äta Potatis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *