Ljungblommor får dig att somna gott

Ljung Calluna vulgaris, är ett ris som blir 2−5 dm högt. Blommorna får sin färg av åtta violetta hylleblad ( hylleblad = kronblad + foderblad). De 4 inre är små och kallas för kronblad och de 4 yttre, är större och kallas för foderblad. Ljungens blommor sitter kvar även efter blomningen. Frukten mognar innanför hyllet (kron- och foderblad = blomma). Förekomst av ljung visar att marken är mager (torftig/lite näring i jorden).

Ljung lever i symbios med en svamp. Symbios betyder ungefär, att leva tillsammans. Det finns många olika typer av symbios. Den mellan Ljung och en Svamp kallas för Erikoid Mykorrhiza och den är gynnsam för både symbionterna (symbiont kallas de båda ingående organismerna i symbiosen). Människan lever också i symbios och är således också en symbiont. Vi lever ihop med svampar, bakterier och djur (en djur-symbiont som lever på oss kräver ett eget inlägg. Det kommer att bli ett äckligt inlägg). Erikoid mykorrhiza kännetecknas av att svampen bildar ett löst nätverk av hyfer på utsidan av växtens tunna hårrötter. Dessutom så bildar svampen ett nystan av hyfer inuti cellen. Svampen tränger dock inte igenom plasmamembranet ända in till Ljungens organeller. Det verkar som att hyfnystanet fungerar i någon vecka sedan ersätts de av nya. Ett plasmamembran är en tunn hinna med formen ungefär som en ballong. Innanför plasmamembran så finns organellerna. De sköter alla livsuppehållande processerna i Ljungen.

Det är i nystanet som energi och näringsutbytet sker. Ljungen ger svampen kolhydrater (= socker = energi) och svampen ger Ljungen vatten och mineraler (framförallt kväve (N) och fosfor (P)). Erikoida Mykorrhizasvampar har ett batteri av enzymer för att spjälka (= bryta ner) stora komplexa organiska molekyler. Kväve och fosfor är ofta det begränsande ämnena, för att växa bra, för alla växter i magra jordar. Det är därför som symbiosen är så viktig för växten.

Det går att göra te på ljung-blommorna som får en att somna. Det funkar, jag har provat. I slutet av augusti eller september så skördar man blommorna. Det är ganska lätt att repa Ljung-blommorna från kvistarna. Väl hemma sprider man ut Ljungblommorna på en dagstidning på köksbordet. Därefter så väntar man några vecka på att Ljungblommorna ska torka. Torkade Ljungblommor förvaras sedan med fördel i en mörk papperspåse.

När det sedan är november och december och man inte kan sova eftersom man ligger och tänker på: jobbet, förskolan, banken, lånen, föräldrarna börjar bli gamla, arbetslösheten och försäkringar; då går en upp och brygger en kopp Ljungblommste. Så här gör man:

  1. Fyll en mugg med vatten.
  2. Häll vattnet i en kastrull och koka upp.
  3. Ta kastrullen från plattan och häll i 2 tsk Ljungblommor.
  4. Låt dra i 10 minuter.
  5. Sila av Ljungblommorna till temuggen och drick.
  6. Lägg dig i sängen, släck lyse och blunda. Det kommer att ta ungefär 30 minuter, sedan somnar du.

OBS!

OM du har svåra/stora/allvarliga sömnproblem, då kommer INTE du att somna. Sök upp en läkare.

2 kommentarer på “Ljungblommor får dig att somna gott”

  1. Det är intressant att läsa om ljungen när du beskriver den på ditt förklarliga sätt. Jag ska plocka ljung och göra te någon gång. Det passar ju mig utmärkt som dricker te, och aldrig kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *